BP begint olie uit het lek te pompen

De Britse oliemaatschappij BP heeft nu al duizend vaten olie uit de lekkende pijp in de Golf van Mexico gepompt. Er is een trechter over het lek geplaatst, maar is nog niet duidelijk of het lek nu echt gedicht is.

BP startte begin deze week met een nieuwe poging om de lekkende olie te stoppen, nadat meerdere vorige pogingen waren mislukt. De onderwaterrobots konden een stuk van de lekkende oliepijp afzagen. Daardoor kwam er tijdelijk meer olie in het water terecht. Afgelopen nacht werd een soort trechterkap over de lekkende oliepijp geplaatst.

BP is nu begonnen met het wegpompen van olie en vrijdag zou er in totaal duizend vaten olie worden bovengehaald. Dat is wel slechts een fractie van de 12.000 tot 19.000 vaten die per dag zouden weglekken.

Het zou nog tot morgen kunnen duren voor duidelijk is of de nieuwe techniek succesvol is, zegt Tony Hayward, de CEO van BP.  De vraag is of de trechter stevig genoeg is om de druk van het gas en de olie te weerstaan. Het is mogelijk dat de trechter slechts een deel van de olie opvangt. In elk geval zou deze maatregel tijdelijk zijn, tot in augustus de "relief walls" geplaatst kunnen worden die het lek definitief moeten dichten.

Ondertussen worden ook de witte stranden van Florida bedreigd. Daar zijn al tientallen dode zeevogels aangespoeld. Vooral Florida is erg bang voor de olievlek, want voor die staat is toerisme erg belangrijk.

Obama annuleert opnieuw buitenlandse reizen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft voor de tweede keer een reis naar Indonesië, Guam en Australië uitgesteld. Hij wil in eigen land blijven. Door de olieramp komt Obama in de Verenigde Staten onder vuur te liggen. Obama bezoekt vandaag de kusten van Louisiana, voor de derde keer sinds het boorplatform Deepwater Horizon ontplofte.

In een interview op CNN herhaalde Obama nog eens dat hij erg boos is op BP, "en dat hebben ze al mogen voelen". Hij zei ook dat de oliegigant veel te laat in actie is gekomen om de ramp in te perken.

De regering van de Verenigde Staten schotelde BP een eerste rekening van 57 miljoen euro voor. Dat geld is vooral bedoeld om de burgers te vergoeden die helpen om de oliesmurrie te ruimen aan de kusten.