Europese beurzen sluiten week in het rood af

De beurzen zijn vandaag opnieuw met verlies gesloten. Vooral in New York liepen de verliezen op tot meer dan 3%. Boosdoeners waren het ontgoochelende banencijfer in de VS en de vrees voor een verdere besmetting van de schuldencrisis in Europa.

De markten blijven somber over de toestand van de Europese economie, de euro, de gezondheid van de banken en de overheidsschulden. De beurs van Londen zakte 1,63 procent, Parijs 2,86 procent, Frankfurt 1,91 procent, Madrid 3,80 procent, Milaan 3,79 procent en Athene 5,03 procent. In Brussel liet de Bel20 uiteindelijk 2,2 procent liggen en eindigde op 2.429,67 punten. Slechts twee aandelen eindigden hoger: Mobistar (+0,5%) en Omega Pharma (+0,4%).

In New York gingen de beurxindexen nog lager. De Dow Jones sloot 3,16% lager en de Nasdaq zelfs 3,64% lager.

Op de Amerikaanse arbeidsmarkt zijn in de maand mei 431.000 banen gecreëerd. Daardoor is de werkloosheidsgraad gedaald tot 9,7 procent. De jobcreatie kwam een pak onder de analistenprognoses uit en dat ging wegen op de beurzen, ook in Europa. In Brussel stond de Bel20 kort na de publicatie meer dan 2,5 procent in het rood.

Hongarije nieuwe Europese zorgenkind

Intussen is een nieuwe besmettingshaard opgedoken. Vanuit Hongarije komen verontrustende signalen over de toestand van de Hongaarse economie en schuldensituatie.

De Hongaarse nationale munt, de forint, en de beurs van Boedapest hebben vandaag een forse duik genomen nadat leiders van regeringspartij Fidesz alarmerende verklaringen hadden gedaan over de economische toestand van het land. De vicevoorzitter van Fidesz, Lajos Kosa, heeft gezegd dat de economische situatie in Hongarije "zo kritiek is, dat hij te vergelijken valt met die van Griekenland" en dat het "failliet van de staat" nabij is.

Bank- en verzekeringsgroep KBC was het grootste slachtoffer van situatie in Hongarije. KBC is sterk vertegenwoordigd in Hongarije. KBC meldde daarenboven ook dat het afziet van de verkoop van onderdeel KBC Private Equity. KBC gelooft dat het meer aan­deel­hou­ders­waar­de kan creëren door de por­te­feuil­le van KBC Pri­va­te Equi­ty zelf te be­he­ren. Het aandeel KBC zakte 6,2 procent tot 29,73 euro.

Ook de andere financials Dexia (-4,5% tot 3,10 euro) en Ageas (-3,3% tot 2 euro) lieten van hun pluimen. Financiële waarden stonden onder druk na geruchten over zware verliezen in de derivatenportefeuille van de Franse bank Société Générale.

Euro minder dan 1,20 dollar waard

De euro is vandaag voor het eerst sinds maart 2006 even onder de 1,20 dollar gezakt, om daarna opnieuw op te klimmen. Beleggers vrezen dat de schuldencrisis in Europa nog uitbreiding zal nemen.

De euro leed eveneens onder de problemen in Hongarije. Daarnaast was er ook de Fran­se eer­ste mi­nis­ter François Fil­lon die de euro naar beden praatte door te stellen dat een pa­ri­teit van de euro met de dol­lar "goed nieuws" zou zijn.