Japan heeft al een nieuwe eerste minister

Het Japanse parlement heeft Naoto Kan (foto) als premier aangeduid. Kan volgt Yukio Hatoyama (kleine foto) op, die eerder deze week ontslag nam na een regeerperiode van slechts negen maanden.

Kan was al vicepremier en minister van Financiën in de ontslagnemende regering. De Japanse regering viel over de beslissing van het kabinet om de Amerikaanse basis in Okinawa langer open te houden, tegen alle verkiezingsbeloftes in.

Bij zijn aantreden zei Naoto Kan dat hij het land "nieuw leven wil inblazen en vertrouwen wil geven". "We kunnen het", zei Kan. Naoto Kan was vroeger een linkse militant en was in de jaren 90 ook al minister van Volksgezondheid. Zijn administratie bracht toen een schandaal aan het licht over transfusies met bloed dat besmet was met  hiv, het virus dat aids veroorzaakt.

Als minister van Financiën was hij voorstander van een verhoging van de belastingen op consumptie en kon hij de publieke schuld onder controle krijgen. De beurs van Tokio reageerde stabiel op het nieuws van de aanduiding van Naoto Kan, die ook de nieuwe leider van de regerende Democratische Partij wordt.

De legerbasis in Okinawa is omstreden. De Japanse bevolking op het eiland ergert zich aan het gedrag van de Amerikaanse militairen. Tegen alle beloftes in besliste de vorige regering om de basis toch langer open te houden, "gezien de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea." De nieuwe premier sprak zich nog niet uit over de toekomst van de legerbasis.