Ondernemerschap: België voorlaatste in Europa

Slechts 30 procent van de Belgen zou graag ondernemer worden indien dat mogelijk zou zijn. In heel Europa staat het ondernemerschap enkel in Slovakije op een nog lager pitje. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de Europese Commissie.

30 procent van de Belgen verkiest een eigen zaak boven een carrière als werknemer. 61 procent verkiest een vast inkomen. België bezet de voorlaatste positie in het Europese peloton.

In de hele Europese Unie wil gemiddeld 45 procent van de bevolking graag entrepreneur worden. Dat percentage is stabiel gebleven in vergelijking met een eerdere peiling in 2007. Het zijn vooral mannen en jongeren die zelf iets uit de grond willen stampen. Een gebrek aan financiering wordt doorgaans als het belangrijkste obstakel aangestipt.

In Europa spannen Cyprus en Griekenland de kroon met percentages van 60 procent en meer. In de andere Europese landen zijn er minder potentiële ondernemers dan in de Verenigde Staten, waar nog steeds 55 procent een "American dream" koestert. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan is de voorkeur voor het ondernemerschap wel tanende. Twee jaar geleden wilde nog 61 procent van de Amerikanen een eigen zaak.

Doorgaans is de perceptie van ondernemers in Europa eerder positief in vergelijking met andere beroepsgroepen, maar het totaalplaatje is ambivalent. Zo denkt ruim de helft van de Belgen dat ondernemers enkel hun eigen portefeuille voor ogen hebben. Anderzijds erkent bijna 90 procent dat ondernemers jobs creëren en bijna 70 procent dat ze nieuwe producten en diensten ontwikkelen.