Opvolger van shuttle is gelanceerd

Op de lanceerbasis Cape Canaveral in Florida is de commerciële ruimtecabine Dragon gelanceerd met een Falcon-9-raket. Het gaat om een testvlucht voor de cabine die de space shuttles moet opvolgen.

De Dragon werd gelanceerd met een Falcon-9-raket van hetzelfde bedrijf Space X. Het tuig is op een hoogte van 250 kilometer in een baan om de Aarde gebracht.

De Dragon (draak) is een traditionele ruimtecabine die tot zeven astronauten en voorraden naar het internationale ruimtestation ISS zou moeten kunnen brengen. Vooralsnog gaat het om een eerste testvlucht.

Het tuig is ontworpen door Space X, het bedrijf van de ondernemer Elon Musk die eerder het internetbetaalbedrijf PayPal oprichtte. Space X heeft bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een contract van 1,6 miljard dollar in de wacht gesleept voor twaalf lanceringen. Later kunnen daar nog contracten bijkomen.

Het geheel past in de nieuwe plannen van de Amerikaanse president Barack Obama. Die wil gewone routine-ruimtevluchten zoals naar het ISS uitbesteden aan privébedrijven. De NASA zou zich dan moeten toeleggen op zijn oorspronkelijke taak: grensverleggend missies naar verre doeleinden en wetenschappelijk onderzoek.