Schutter uit vredegerecht is aangehouden

De man die gisteren een vrederechter en een griffier neerschoot in het Brusselse vredegerecht, is nu officieel aangehouden. Hij had een conflict met de vrederechter. Dat zegt minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). De verdachte werd gisteravond opgepakt.

De schutter was sinds 2002 erkend als vluchteling en had een conflict met de rechter. De man werd drie jaar geleden uit zijn appartement gezet, na een geschil over de huur. Dat heeft ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) bekendgemaakt en het parket bevestigt dat. De schutter handelde dus uit wraak.

De verdachte werd gisteravond opgepakt in het Warandepark in Brussel. "De man richtte een pistool op een gebouw", vertelt een getuige van de arrestatie. "Twee politiemannen in burger richtten een pistool op hem. We vluchtten met enkele omstanders weg. We hoorden drie schoten en even later nog een. De verdachte lag op de grond en werd ingerekend door de politie. Hij maakte een verwarde indruk."

De verdachte werd dus opgepakt aan het Warandepark in Brussel, het park tussen het parlement en het koninklijk paleis. Hij zou enkele schoten richting het parlement hebben afgevuurd, volgens een andere getuige. Bij zijn arrestatie zou de man zelf meteen gezegd hebben dat hij de dader is van het schietpartij in het vredegerecht. Tijdens een confrontatie is hij herkend door getuigen.

De man is geen onbekende bij het gerecht. Hij werd al in de jaren 90 enkele keren opgepakt voor het toebrengen van slagen en verwondingen. In 2005 werd hij veroordeeld. Zijn straf werd evenwel opgeschort.

Het wapen waarmee de man gisteren een dubbele moord pleegde, is hetzelfde wapen als het pistool dat hij gisteravond bij zich had toen hij werd gearresteerd. Hij had geen vergunning voor het wapen, het was dus illegaal. Enkele jaren geleden heeft hij het op straat gekocht.

Om 9 uur hebben alle rechtbanken in het land een minuut stilte gehouden bij het begin van de zitting. In het Brusselse vredegerecht worden voorlopig geen zittingen gehouden.

Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) pleegt vandaag overleg met de Regie der Gebouwen, de Hoge Raad voor Justitie en de vrederechters. Ze gaan na of er extra veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen.

Aan de ingang van het vredegerecht waar de feiten gebeurden, werd een rouwregister geopend ter ere van de overleden vrederechter en griffier.