Vande Lanotte "geen kandidaat-premier"

SP.A-lijsttrekker voor de Senaat Johan Vande Lanotte is geen kandidaat-premier. Dat zegt hij in de krant Het Laatste Nieuws. De kandidatuur in 2007 "was een ervaring die ik geen tweede keer wil meemaken."

Voor de federale verkiezingen van 2007 werd Johan Vande Lanotte als de derde hond beschouwd die wel eens met het been zou kunnen gaan lopen, zolang de twee kemphanen Guy Verhofstadt (Open VLD) en Yves Leterme (CD&V) elkaar het leven zuur bleven maken. Die voorspelling draaide heel anders uit. De SP.A moest ten opzichte van de vorige federale verkiezingen in 2003 flink inboeten en Vande Lanotte trok zijn conclusies door zich terug te trekken als partijvoorzitter.

Zijn toenmalige kandidatuur voor het premierschap "was een louter strategische keuze die ik toen zonder goesting heb gemaakt", zegt hij in Het Laatste Nieuws, in een gesprek met lezers van de krant. "Het was een ervaring die ik geen tweede keer wil meemaken." Vande Lanotte stelt zich nu geen kandidaat, omdat zijn partij daar niet klaar voor is. "Nu zijn we te klein voor die keuze", verduidelijkt hij.

Vande Lanotte weet naar eigen zeggen zelfs niet of hij nog minister wil worden. "Mijn persoonlijke ambitie reikt tot aan een eventueel regeerakkoord waarin onze punten staan. Verder niet. Ik heb 10 jaar graag geregeerd, maar nu zijn er betere krachten."

Kameraad Vandenbroucke

Een van de lezers van de krant maakte zich kwaad omdat Frank Vandenbroucke vorig jaar, ondanks een uitstekend verkiezingsresultaat, niet meer opgenomen werd in de Vlaamse regering. Vande Lanotte legt de verantwoordelijkheid voor die beslissing volledig bij partijvoorzitter Caroline Gennez. "Niemand behalve de partijvoorzitter kiest wie minister wordt en hoelang hij dit blijft."

"Tussen Frank en de anderen is het ergens spaak gelopen. Een ploeg met daarbinnen een persoonlijk conflict is geen goed idee en tot slot proberen jonge mensen altijd te vernieuwen. Frank is ook voorzitter geweest. Hij kent dus het klappen van de zweep. Frank en ik zijn al lang kameraden. Reeds in 2007 heb ik hem op de man af gezegd: "Volgens mij is het beter om na onze nederlaag een stap opzij te zetten." Hij wou liever doorgaan."

lees ook