VRT-peiling geeft N-VA ruim kwart van de stemmen

Als het vandaag verkiezingen zouden zijn, dan zou de N-VA afgetekend de grootste partij zijn, met 25,2 procent. Dat blijkt uit een peiling van De Standaard en de VRT. CD&V en Vlaams Belang zijn de grote verliezers. Maar ook Open VLD en SP.A slagen er niet in de neerwaartse tendens om te buigen.

De N-VA is volgens de peiling met 25,2 procent de grootste Vlaamse partij en dat betekent zoveel als een politieke aardverschuiving. Bij de verkiezingen van 2007 zat de N-VA nog in een kartel met CD&V, bij de Vlaamse verkiezingen in 2009 haalde ze al een mooie 13 procent en nu verdubbelt ze die score zowaar bijna. 

De N-VA laat haar vroegere kartelpartner ver achter zich. De Vlaamse christendemocraten stranden op 19 procent en zijn daarmee een van de grote verliezers van deze peiling.

Open VLD kende in de vorige peiling van april nog een lichte opflakkering, maar stuitert nu weer naar beneden tot 13,9 procent. Tegenover de federale verkiezingen van 2007 betekent dat een verlies van 5,3 procent. De partij wordt op de hielen gezeten door de SP.A, die nog 13,8 procent van de kiezers weet te overtuigen.

Ook Vlaams Belang zit in het kamp van de verliezers. De partij krijgt fikse klappen en komt uit op 11,5 procent, een verlies van niet minder dan 7,8 procent in vergelijking met 2007.

Groen! boekt lichte winst: de partij haalt 8,2 procent, 1,8 procent meer dan in 2007. Lijst Dedecker is de hekkensluiter met 6,6 procent, precies hetzelfde resultaat als de partij in 2007 behaalde.

  • 1021 ondervraagden
  • peiling afgenomen tussen 21 mei en 1 juni
  • herwegingsprocedure: per provincie (geslacht, onderwijsniveau, beroep en uitslag Vlaamse verkiezingen)

lees ook