Wim Wenders werkt aan documentaire in 3D

De Duitse regisseur Wim Wenders werkt aan een 3D-film over choreografe Pina Bausch. Wenders is ervan overtuigd dat in de toekomst alle documentaires in 3D zullen gefilmd worden.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Wenders de choreografe zou volgen, maar toen Pina Bausch onverwacht overleed, viel dit plan in duigen.

Samen met haar gezelschap heeft hij nu een film gemaakt over haar werk. Hij koos voor de 3D-technologie, omdat in de choreografieën van Bausch ruimtelijkheid centraal staat. Maar hij moest wachten tot de technologie het toeliet om het echte leven even gracieus en vloeiend in beeld te brengen als animatiefiguren.

Volgens Wenders was het niet eenvoudig om in 3D te filmen. "Je moet alles vergeten wat je weet over filmmaken. Je moet de shots en het hele proces anders organiseren", zegt hij.

Hij zal nog een hele tijd werk hebben om de film te monteren. De documentaire zal pas volgend jaar klaar zijn. Wenders ziet een grote toekomst voor documentaires in 3D. Hij gelooft dat 3D de documentaire nieuw leven zal inblazen, zoals de digitale technologie dat 15 jaar geleden deed. "In de toekomst zal elke documentaire in 3D opgenomen worden."

Wim Wenders is bekend van films als "Paris, Texas" en "Buena Vista Social Club".