Winst N-VA geen hype, maar sterk verankerd

De N-VA is geen eendagsvlieg, zo blijkt uit de peiling van de VRT en De Standaard. De winst die de partij momenteel boekt, is diep verankerd. Zo blijkt de partijtrouw heel hoog bij de N-VA en lokt de partij kiezers van alle partijen.

De peiling werd afgenomen op het einde van mei en op dat moment had 27% van de ondervraagde Vlamingen zijn voorkeur nog niet vastgelegd. Opvallend is dat de N-VA het minste aantal twijfelaars telt. Negen op de tien kiezers van de N-VA hebben hun keuze al vastgelegd. Slechts 11 procent  is nog niet zeker van zijn stem.

De N-VA scoort ook heel goed bij kiezers van andere partijen. Als de andere partijen stemmen verliezen, gaan die in de eerste plaats naar de N-VA. De partij rekruteert dus overal.

De N-VA is ook het eerste alternatief voor de kiezers van alle partijen, behalve Groen! en de SP.A, die in de eerste plaats voor elkaar kiezen. Vooral bij kiezers van Lijst Dedecker scoort de partij ontzettend goed, maar ook CD&V- en Open VLD-kiezers zijn de N-VA helemaal niet ongenegen.

De N-VA slaagt er ook in het grootste deel van zijn potentieel te verzilveren. Van alle kiezers die zich kunnen voorstellen hun stem aan de partij te geven, zegt uiteindelijk 48 procent dat ook echt te doen op 13 juni. Geen enkele andere partij zet zo'n groot stuk van haar eigen potentieel om.

lees ook