"Joëlles uitlatingen maken het debat dood"

Frank Vandenbroucke (SP.A) en Joëlle Milquet (CDH) gingen in De Standaard stevig met elkaar in debat over Brussel, BHV en de bevoegdheid werk. Vooral Vandenbroucke haalde geregeld scherp uit. Een bloemlezing van de opmerkelijkste uitspraken.

Vandenbroucke over Milquets beleid: "Een grote jojo"

"Voor zaken als pensioenen, gezondheidszorg of werk, heb je een strategie nodig. Ik heb niet de gewoonte mensen persoonlijk aan te vallen, maar op het vlak van werk is dat de jongste jaren zeker niet gelukt. Ik heb zelfs geen begin van een strategie kunnen ontwaren. Het beleid was een grote jojo."

Milquet over haar communautaire discours

"Ik heb in een interview van 2 uur met La Libre Belgique ongeveer 2 minuten over het institutionele gesproken. Maar het is blijkbaar gemakkelijk om mij te diaboliseren. Ik ben een vrouw van het compromis en als er één zaak is die ik wil, dan is het de sociaal-economische dossiers doen vooruitgaan."

Vandenbroucke over Milquets communautaire discours

"Het zou goed geweest zijn, mocht je bepaalde maatregelen uit je beleidsnota even hardnekkig hebben verdedigd als je communautaire standpunten. Dan waren we misschien ergens geraakt."

Vandenbroucke over de uitbreiding van Brussel

"In alle eerlijkheid, in plaats van vanuit Brussel een veldtocht aan te kondigen voor Vlaams grondgebied, zou je beter een veldtocht binnen Brussel beginnen. De sociale situatie van de hoofdstad is ronduit dramatisch."

Milquet over communautair geruzie

"Ik vind die institutionele gevechten absurd. Als je dat in het buitenland probeert uit te leggen, moeten de mensen lachen met die discussies over het versturen van kiesbrieven en burgemeesters. Het stoort mij dat ik mijn tijd in de politiek moet verdoen met institutionele problemen."

Vandenbroucke over "de territoriale discussie" van de Franstaligen

"In andere beschaafde en ontwikkelde landen stelt men de grenzen niet in vraag. Jouw uitlatingen, Joëlle, maken het debat dood, zelfs al zijn ze pedagogisch bedoeld."

Milquet over geven en nemen

"Als partijen als de N-VA zeggen: we willen dit en dat splitsen, en ook nog dit en dat, mogen wij dan niet antwoorden: wel, misschien zouden wij eventueel ook iets willen."

lees ook