"Liberalen torsen gigantische verantwoordelijkheid"

PS-voorzitter Elio Di Rupo richt in een interview met De Morgen al zijn pijlen op de liberalen en vooral Open VLD, die "de boot heeft doen kapseizen". Ook de talloze besparingsplannen moeten het ontgelden.

Voor PS-voorzitter Elio Di Rupo staat het als een paal boven water: de schuld voor de huidige politieke crisis ligt bij Open VLD. "De liberalen dragen de historische verantwoordelijkheid voor de radicalisering en destabilisatie van dit land. Zij hebben de boot doen kapseizen, denkende dat ze zo CD&V konden verzwakken." Een zware misrekening, meent Di Rupo, "hun actie heeft alleen maar bijgedragen tot de opmars van de N-VA."

De Franstalige socialist kan nog steeds geen begrip opbrengen voor de keuze van Open VLD om de regering te laten vallen. "Als het gereserveerde gerecht je niet aanstaat, moet je de boel niet laten ontploffen. Dan blijf je zitten en werk je hard verder."

Di Rupo neemt ook het programma van de liberalen op de korrel. Hij is ervan overtuigd dat de PS "de partij van het economisch dynamisme" is, de voorstellen van de liberalen zijn dan weer "allesbehalve modern". Volgens Di Rupo ligt de liberale ideologie, de liberale laisser faire overigens aan de basis van de economische crisis.

Dat Open VLD van haar kant de PS "de meest conservatieve  partij van West-Europa" noemt, wuift hij weg als "onbetekenend". "De liberalen zeggen n'importe quoi. Met Guy Verhofstadt was dit nooit gebeurd. Wat de liberalen nu doen, is nooit eerder vertoond."

"Politiek is een kunst, geen rekenkunde"

Di Rupo hekelt in De Morgen ook de vele besparingsplannen die in Vlaanderen op tafel worden gelegd. "Ik weet dat dit populair is in Vlaanderen, maar in Wallonië doen wij op een andere manier aan politiek: het budget is voor ons een instrument, geen finaliteit."

De PS heeft haar programma becijferd, maar wil dat pas tijdens de onderhandelingen openbaar maken. Maar één ding maakt Di Rupo, Stiglitz citerend, nu al duidelijk: "De overheid moet in tijden van crisis investeringen doen en de economie ondersteunen. Niet besparen."

"Politiek is een kunst, geen rekenkunde", benadrukt Di Rupo. Niemand, werkelijk niemand, kan voorspellingen doen die verder reiken dan één of twee jaar. Als de wil er is om de economische crisis te overstijgen, dan lukt het wel."

"Duidelijke keuze" op 13 juni

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo, die als eerste een besparingsplan bekendmaakte, trekt grote ogen bij de uitspraken van Di Rupo. "We zien in Griekenland en Spanje vandaag de desastreuze gevolgen van zo'n kunstzinnige socialistische politiek. Mensen hebben het recht om te weten wat de politiek met hun belastinggeld van plan is", reageert De Croo bij Belga.

Volgens De Croo wordt de keuze volgende zondag steeds duidelijker. "Kiest men voor politici die weigeren om de overheid zelf op dieet te zetten en in de plaats daarvan het geld gaan halen bij mensen die hard werken, een huis hebben gekocht en wat spaargeld hebben opzijgezet? Of kiest men voor het toekomstgericht project van Open VLD waarbij de overheid zelf de tering naar de nering zet in plaats van de lasten af te wentelen op mensen die werken en sparen?"

lees ook