Balkenende gaat nog steeds voor goud

De premier van Nederland, Jan Peter Balkenende, wil premier blijven. Hij is er van overtuigd dat hij dat ook blijft. Na vier kabinetten die de eindstreep niet hebben gehaald, gaat hij nog steeds "voor goud", zoals hij dat zelf zegt.

En omdat "de enige echte peiling, de uitslag van de verkiezingen op 9 juni is", denkt hij dat het goud nog steeds op de finishlijn op hem ligt te wachten. De peilingen van de verschillende onderzoeksbureaus laten het CDA van Balkenende steeds verder zakken. Van de huidige 41 zetels blijven er in sommige peilingen maar 20 over. Dat aantal lijkt iedere dag een klein beetje lager te worden.

Balkenende die sinds 2002 premier is, heeft er wel vaker slecht voorgestaan. Maar zo slecht als deze campagne is niet eerder gebeurd. Anonieme bronnen binnen zijn partij hebben hem al afgeschreven. Als de premier roept dat hij voor goud gaat, krijg je het beeld voor ogen dat in de coulissen andere CDA’ers meewarig met hun hoofd schudden. Als ze al naar hun leider kijken, veel prominenten lijken al bezig met de periode na 9 juni.

De NOS meldde dat bericht op dinsdag, op woensdag schreef De Telegraaf dat het CDA de handdoek in de ring gooit. Maar er zijn maar weinige prominente CDA’ers die het hardop zeggen. Alleen oud minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot is helder. De man die graag nog een periode minister was gebleven, maar het veld moest ruimen, geeft aan dat het ook goed is als het CDA een goede twee wordt. Herman Wijffels, die als informateur betrokken was bij de vorming van het laatste kabinet, verwijt zijn partijgenoot Balkenende een gebrek aan leiderschap.

Ondanks de slechte berichten blijft Balkenende zeggen dat er weinig aan de hand is. Als je de peilingen van de afgelopen jaren moet geloven, dan was er al een premier Verdonk geweest, een premier Wilders en nu dan een premier Rutte. “Je ziet een grote beweeglijkheid in de peilingen en daarom is het moeilijk te voorspellen wat er gaat gebeuren,' zegt hij in een interview met het dagblad Trouw.

Daarnaast leven we volgens Balkenende in Nederland te veel in een "ADHD-democratie". Hyperactief dus. In de verkiezingscampagne draait het alleen maar om oneliners en leuke grapjes. De inhoud komt te weinig aan bod. Een methode waar het CDA bij de vorige verkiezingen nog heel goed in mee kon. Maar die in 2010 voor de christendemocraten blijkbaar niet meer werkt.

Balkenende is een Zeeuw. Geboren en getogen in Biezelinge gemeente Kapelle. Om op de middelbare school te komen, moest hij zes jaar lang iedere dag naar Goes fietsen. Een kleine tien kilometer ploegen door de wind van de Zeeuwse polder. Deze oneliner: 'Ik ben een Zeeuw. Ik fiets graag tegen de wind in, dan ga ik alleen maar harder,’gebruikte Balkenende om aan te geven dat hij nog steeds "voor goud" gaat. Het heeft nog niet geholpen.

In zijn geboortedorp wordt het beeld van de tegenwind wel herkend. Balkenende vecht zich wel weer naar boven. Een beetje zoals in de wapenspreuk van de Zeeuwen. Luctor et emergo: Ik worstel en kom boven. Met het beeld van de leeuw die zich aan het water ontworstelt. De wethouder van Balkenendes geboortedorp geeft een andere vertaling van de wapenspreuk:
"Lukt het vandege nie, dan lukt het mergen". Als het vandaag niet lukt, dan lukt het morgen. Het kan ook zijn dat "morgen" na de verkiezingen valt. Maar het CDA is er in de Nederlandse politiek altijd in geslaagd om terug te keren in het centrum van de macht. Vandaag of morgen, en dat kan dus ook zonder Balkenende.

Joris Van de Kerkhof