Bank Lehman Brothers veilt moderne kunst

De failliete Amerikaanse bank Lehman Brothers gaat haar moderne kunstcollectie veilen. In september gaan 400 loten onder de hamer bij Sotheby's in New York. De opbrengst wordt geschat op ruim 10 miljoen dollar (zo'n 8,3 miljoen euro).

De moderne kunstcollectie, door een kunstkenner van de bank "visionair" genoemd, omvat werk van Damien Hirst, Gerhard Richter, Liu Ye en Julie Mehretu (foto).

Het topstuk van de veiling wordt wellicht de installatie "We've got style" van de Britse hedendaagse kunstenaar Damien Hirst. Verwacht wordt dat die tot 1 miljoen dollar (zo'n 835.000 euro) kan opbrengen.

Lehman Brothers ging in september 2008 failliet, een ondergang die de financiële crisis in een stroomversnelling bracht. De opbrengst van de veiling is bestemd voor de schuldeisers van de failliete bank.

Het is al de derde keer dat een deel van de kunstcollectie van Lehman Brothers wordt geveild. Twee eerdere veilingen brachten 2,2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) op.