De Keersmaeker krijgt de Zilveren Leeuw

Choreografe Anne Teresa De Keersmaeker heeft met haar dansschool P.A.R.T.S. de eerste Zilveren Leeuw voor Dans ontvangen tijdens het Internationale Festival van de Hedendaagse Dans van de Biënnale van Venetië.

Is de Gouden Leeuw van de Biennale een prijs voor levenslange artistieke verdienste, dan is de Zilveren Leeuw in het leven geroepen als erkenning voor artiesten van de volgende generaties.

De Gouden Leeuw voor Dans ging naar de Amerikaanse danser William Forsythe, terwijl de dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker bekroond werd met de Zilveren Leeuw.

"P.A.R.T.S. werd tamelijk recent opgericht (1995) en oogstte onmiddellijk erkenning in Europa als centrum voor pedagogische innovatie met een compleet en intensief studieprogramma waarin de meest geavanceerde technieken van hedendaagse dans in dialoog treden met andere artistieke disciplines en in het bijzonder met theater en muziek", luidt het in het juryverslag.

"Een laboratorium van beweging dat niet alleen focust op de ontwikkeling van de vaardigheden van de dansers, maar ook op hun zoektocht naar een artistieke identiteit."