Hongarije probeert beurzen te bedaren

Hongarije zegt dat zijn staatsschuld binnen de afgesproken limieten blijft. Met die mededeling hoopt de regering de speculaties over de Hongaarse economie te kalmeren. Gisteren had een woordvoerder van de regering gezegd dat het land op een Grieks scenario afstevent. Daarop verloren de Hongaarse forint en de euro meteen aan waarde.

De staatssecretaris van Financiën heeft intussen gezegd dat het niet verstandig was om die uitspraken te doen. Al heeft hij daar wel aan toegevoegd dat de voormalige regering gelogen heeft over de werkelijke situatie van de economie. Toch stevent Hongarije volgens de staatssecretaris zeker niet af op een crisis zoals in Griekenland.

"De uitspraken van gisteren waren wellicht bestemd voor intern politiek gebruik", zegt VRT-correspondent Stefan Bos vanuit Boedapest. "Er wordt gezegd dat de nieuwe regering bang is dat ze zich niet kan houden aan belangrijke campagnebeloften", meldt Bos.

Ook Europees commissaris voor Economie Olli Rehn zegt dat Hongarije niet failliet zal gaan. Integendeel, de Hongaarse economie gaat er licht op vooruit, zegt Rehn. Hongarije heeft in 2008 een lening gekregen van 20 miljard euro van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, om het land voor een failliet te behoeden.