Israël entert vrachtschip zonder geweld

Israëlische mariniers hebben zonder geweld een Iers schip geënterd dat met hulpgoederen onderweg was naar de haven van Gaza. Het schip, de Rachel Corrie, negeerde bevelen om zijn koers te wijzigen en is naar de haven van Ashdod gebracht.

De Rachel Corrie werd geënterd op zo'n 50 kilometer voor de haven van Gaza, in internationale wateren. Tijdens de operatie werden geen helikopters gebruikt, de mariniers kwamen langszij op het schip en de vredesactivisten hebben geen verzet geboden. Het Ierse schip is naar de haven van Ashdod gebracht, waar de vracht geïnspecteerd wordt en waar de opvarenden ondervraagd worden.

De Israëlische overheid heeft beloofd dat de vracht naar de Gazastrook gestuurd zal worden, maar de vraag is of Hamas de hulp zal willen ontvangen. De vracht van de vloot waarvan maandag 9 opvarenden gedood werden, werd door Hamas geweigerd en als "gestolen" beschouwd.

Israël had de bemanning aanvankelijk voorgesteld om hun schip te laten aanmeren in de Israëlische haven Ashdod en beloofde dat het de hulpgoederen zelf zou overdragen aan de Palestijnen. Maar dat aanbod hebben de opvarenden van de Rachel Corrie niet aanvaard. Omdat ze het Israëlische bevel om hun koers te wijzigen aanhoudend negeerden, is het leger uiteindelijk aan boord gekomen. Zoals de activisten op voorhand hadden gemeld, hebben ze daarbij geen weerstand geboden.

Onder de passagiers van het schip zijn ook Nobelprijswinnaar voor de Vrede Mairead Maguire en ex-topman van de VN, Dennis Halliday.

Maandag nog vielen 9 doden toen Israëlische soldaten een vloot enterden.  De actievoerders wilden de drie jaar oude blokkade van Gaza door Egypte en Israël doorbreken.

Israëli's betogen tegen de bezetting

In de Israëlische stad Tel Aviv hebben 10.000 mensen betoogd tegen de bezetting van Palestijns gebied. De betoging was een initiatief van linkse organisaties. Aanleiding was de 43e verjaardag van de Zesdaagse Oorlog van 1967 waarbij Israël de Westelijke Jordaanoever met Oost-Jeruzalem en de Golanhoogvlakte veroverd heeft.

De betogers riepen slogans tegen de regering-Netanyahu die volgens hen Israël verhindert om een vredesakkoord met de Palestijnen te bereiken.

Ze vroegen ook een einde aan de nu al drie jaar durende blokkade van de Gazastrook. Aan het einde van de betoging kwam het tot rellen met enkele tegenbetogers.

Op tal van andere plaatsen in de wereld is vandaag betoogd tegen de Israëlische raid tegen een konvooi voor de Gazastrook. De grootste betoging was er in de Turkse stad Istanbul.