James Clapper wordt nieuwe topspion VS

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gepensioneerd luitenant-generaal James Clapper benoemd tot de nieuwe directeur van alle inlichtingendiensten. Clapper heeft een lange carrière bij de geheime diensten achter zich.

De benoeming komt niet als een verrassing, maar is nu officieel bekendgemaakt door president Barack Obama op het Witte Huis. De Senaat moet de benoeming van Clapper nog wel goedkeuren en daar ligt hij niet erg goed wegens zijn nogal botte stijl.

Als dat lukt, volgt Clapper admiraal Dennis Blair op als "director of national intelligence", die alle Amerikaanse inlichtingendiensten moet coördineren. Blair stapte onlangs op na een aantal blunders van de veiligheidsdiensten.

James Clapper vloog tijdens de Vietnam-oorlog spionagevliegtuigen vanuit Thailand naar Laos en Cambodja en werkte lange tijd in Korea. Hij is luchtmachtgeneraal, maar werkte het grootste deel van zijn carrière voor allerlei geheime diensten. Zo was hij een tijdje de topman van de militaire inlichtingendienst DIA.

Enkele jaren geleden ging hij met pensioen, maar sinds 2007 werkt hij als burger voor het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie.

DNI of de superspion

De functie van "director of national intelligence" of DNI werd in 2004 opgericht als reactie op de terreuraanslagen van 9/11. De DNI houdt toezicht op alle 17 inlichtingendiensten van de VS, zoals de CIA, het FBI, de militaire DIA, de antidrugsdienst DEA en de NSA die zich bezighoudt met het ontcijferen en kraken van vijandelijke codes.

De DNI is een topfunctie op regeringsniveau en heeft zitting in de nationale veiligheidsraad van de VS die onder leiding van president Obama vergadert.

Clapper is al de vierde DNI op zes jaar tijd. Dat komt omdat de DNI het niet eenvoudig heeft om de eigenzinnige geheime diensten op elkaar af te stemmen. Die werken vaak langs elkaar heen en delen niet graag informatie met elkaar.