Oost-Europa wordt geteisterd door noodweer

In Oost-Europa zijn duizenden mensen geëvacueerd als gevolg van overstromingen. In Hongarije helpen nu ook zo'n 500 soldaten mee met de hulpdiensten in hun poging om dorpen te beschermen.

Het regent al een maand in Oost-Europa en de regio's in het noorden en noordoosten van Hongarije zijn volledig overstroomd. Bijna alle waterlopen in de gebieden zijn uit hun oevers getreden, waaronder ook de Donau.

Met man en macht wordt nu geprobeerd om dammen te bouwen zodat het water de dorpen niet meer kan overspoelen. Ook het leger wordt ingezet om de overstromingen te lijf te gaan.

In Slovakije zijn duizenden mensen geëvacueerd door overstromingen. Tientallen dorpen en steden in het oosten van het land staan onder water. De afgelopen dagen zijn er 4 mensen verdronken. Veel wegen en spoorweglijnen zijn onberijdbaar door grondverschuivingen. In de hoofdstad Bratislava is de Donau buiten zijn oevers getreden, maar daar kunnen de mensen voorlopig in hun huizen blijven. Premier Robert Fico heeft zijn verkiezingscampagne onderbroken om de getroffen gebieden te bezoeken.

Ook in Polen zijn er duizenden mensen geëvacueerd. Er is ook daar sprake van grondverschuivingen. In een voorstad van Warschau staat het water tot aan de daken van de auto's.