Unizo ijvert voor de 40-urenweek

Unizo wil dat de werkweek verlengd wordt van 38 tot 40 uur. De werkgeversorganisatie wil bovendien dat op die twee uur extra geen loonkosten en sociale bijdragen betaald moeten worden door de werkgever. Dat zegt Karel Van Eetvelt, de gedelegeerde bestuurder van Unizo.

Die twee uur extra zouden door de werkgever netto betaald worden, dus zonder de normale loonkost en sociale bijdrage. "Maar de werknemer betaalt natuurlijk wél belastingen en sociale bijdrage", zegt Karel Van Eetvelt (foto). "In de praktijk betekent dit gewoon dat zwarte uren in veel gevallen wit betaald worden, waardoor je dan weer extra fiscale inkomsten krijgt", aldus Unizo.

Van Eetvelt ziet het plan als een alternatief voor de afschaffing van de automatische loonindexering. Vooral voor de PS, CD&V en hun vakbonden is dat onbespreekbaar.

Volgens de bestuurder van Unizo is er hoe dan ook een ingreep nodig om de loonhandicap van gemiddeld 3,5 procent
tegenover het buitenland weg te werken. "Anders volgt er een sliert faillissementen", zei hij.

"Gewoon een cowboyverhaal"

De Liberale vakbond is niet te spreken over de vraag van ondernemersorganisatie UNIZO om de werkweek te verlengen.

"Unizo heeft waarschijnlijk ook de plannen van de Nationale Bank, het IMF en de OESO, waarin duidelijk vermeld staat dat gedurende de drie volgende kwartalen de werkloosheid nog zal stijgen. Dat wil zeggen dat er ook minder instroom zal zijn. Nu een verlenging vragen van de arbeidsduur, dat vind ik gewoon een cowboyverhaal", aldus Jan Vercamst (foto) van het ACLCB.