Witte Huis: "Blokkade Gaza is onhoudbaar"

Washington noemt de blokkade van Gaza "onhoudbaar" en benadrukt dat "de situatie moet veranderen". Nadat vanmorgen opnieuw een schip met hulpgoederen geënterd werd, neemt de internationale kritiek op de blokkade almaar toe.

De opvallende uitspraak komt van Mike Hammer, de woordvoerder van de nationale veiligheidsraad van het Witte Huis. Volgens Hammer is de blokkade van de Gazastrook door Israël en Egypte niet langer houdbaar.

De VS wil volgens Hammer zo snel mogelijk overleg met Israël, de Palestijnse regering (Fatah) en andere internationale partners om een systeem op poten te zetten waardoor hulpgoederen naar de Gazastrook kunnen worden gebracht. Tot het zover is, is het best die goederen via Israël te vervoeren om nodeloze confrontaties op zee te vermijden, aldus Hammer.

Israël zegt dat de blokkade van de Gazastrook, die door Israël en door Egypte in stand wordt gehouden, belangrijk is voor de veiligheid van de regio. Toch had eerder een woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu ook geopperd dat er mogelijk een gecontroleerd systeem zou kunnen komen om hulp naar de Gaza mogelijk te maken, zonder dat de radicale Hamas -die daar de plak zwaait- zich zou kunnen bewapenen.

De VN noemt die blokkade illegaal en vraagt dat ze opgeheven wordt. De VN vroeg ook al meermaals om een onafhankelijk onderzoek naar het vlootincident van afgelopen maandag, waarbij 9 mensen om het leven kwamen.

De commissaris voor mensenrechten van de VN, Navanethem Pillay, benadrukt dat het "internationaal mensenrecht de uithongering van burgers als oorlogsmethode verbiedt" en "dat  het ook verboden is om een collectieve straf uit te oefenen op burgers".

Uit protest tegen het dodelijk incident van maandag werken Zweedse dokwerkers een week lang niet op Israëlische schepen. Ook in Argentinië zouden havenarbeiders actie willen voeren tegen Israëlische handelsschepen.

Autopsie lichamen 9 actievoerders

Intussen is een autopsie uitgevoerd op de lichamen van de 9 activisten die omgekomen zijn na de raid van het Israëlische leger. In de 9 lichamen zouden 30 kogels aangetroffen zijn die van dicht bij de slachtoffers afgevuurd werden.

Volgens de Israëlische autoriteiten werden de soldaten aangevallen met wapens en ijzeren stokken, en konden ze niet anders dan zich te verdedigen. De organisatoren van de humanitaire vloot verklaren dan weer dat de Israëli's het vuur openden en dat zij degenen waren die zich probeerden te verdedigen.