"Nog heel wat Belgen geloven in dialoog"

Op het Paleizenplein in Brussel hebben zo'n 40.000 mensen de tweede editie van het gratis concert Belgavox bijgewoond, dat oproept tot solidariteit tussen de Belgen. "Vandaag hebben we opnieuw bewezen dat nog heel wat mensen geloven in een oplossinggerichte samenwerking en dialoog in ons land", zeggen de organisatoren.

Belgavox is een week vóór de verkiezingen georganiseerd om een tegenstem te geven aan het steeds luider klinkende communautaire discours.

Zo'n 40 artiesten, Nederlands- en Franstalig, traden op, onder wie Dani Klein, Tom Dice, Rocco Granata, Sandra Kim, Barbara Dex en Daan. Daan is ook een van de initiatiefnemers van het concert.

"Voor mij is België een zot allegaartje met niet echt een eigen identiteit, maar dat is juist zijn rijkdom: het is rommelig en heeft een vrolijk je-m'en-foutisme", verwoordt Daan het.

"Er is een probleem in de politiek en de media, maar de mensen blijven gewoon samenleven", zegt Stromae, alias Paul Van Haver. De 25-jarige zanger die vorige week een platina plaat kreeg voor zijn single "Alors on danse" kreeg ook het Paleizenplein aan het dansen.

Arno en Sandra Kim zingen "J'aime la vie"

Toen Belgavox vanmiddag om 13u startte onder dichte regenwolken, lag het Paleizenplein er vrijwel leeg bij. Maar het uiteindelijke aantal toeschouwers voor de tweede editie van Belgavox lag rond de 40.000, iets meer nog dan de 35.000 van vorig jaar.

"Vandaag hebben we opnieuw bewezen dat nog heel wat mensen geloven in een oplossinggerichte samenwerking en dialoog in ons land, waarbij het sociale en het economische hand in hand gaan", zei Stephan Galon, voorzitter van de vzw Belgavox. "Alleen zo kunnen we onze rol in de Europese Unie volwaardig spelen".

Blikvangers tijdens het concert waren o.a. Sandra Kim en Arno, pintje in de hand, die samen "J'aime la vie" zongen, en Milow, die met "The Kingdom" een nummer met een positieve boodschap voor België bracht, speciaal voor Belgavox geschreven.

Als afsluiter kwamen alle artiesten samen op het podium. Met Dani Klein en Sandra Kim als lead vocalistes zongen ze "With a little help from my friends".