"Stap niet in regering zonder Vlaamse meerderheid"

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft op de verkiezingsmeeting van de N-VA in Gent een oproep gedaan aan de andere Vlaamse partijen om enkel in een federale regering te stappen als die ook een meerderheid heeft in Vlaanderen.

De aftredende regering-Leterme heeft met CD&V en Open VLD als Vlaamse meerderheidspartijen geen meerderheid aan Vlaamse kant.

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft daarom een brief naar zijn collega-partijvoorzitters gestuurd met de oproep om daar na 13 juni zeker werk van te maken. Dat heeft hij bekendgemaakt op het verkiezingscongres van de N-VA in Gent. "CD&V en Open VLD hebben hun wanbeleid, dat ze nu zelf tot op de grond afbreken, gevoerd zonder democratische legitimatie in Vlaanderen. Alleen al om die reden verdienen deze partijen een pandoering van de kiezer", klonk De Wever strijdvaardig.

De brief met de oproep van Bart De Wever is nog onderweg, maar het antwoord van de andere partijen is duidelijk: niemand wil in een federale regering zonder Vlaamse meerderheid. In "De zevende dag" op Eén is al gereageerd op de oproep van De Wever. CD&V, de S.PA en Open VLD spreken een duidelijke voorkeur uit voor een nieuwe federale regering met een meerderheid in Vlaanderen. Er was wel kritiek op de oproep, omdat Bart De Wever zich volgens zijn politieke opponenten al zou gedragen als een regeringsformateur.

Cameraploegen en journalisten van over heel Europa kwamen kijken naar de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen van volgende week. Bart De Wever probeerde hen beknopt uit te leggen waar zijn partij voor staat. "Wij verkondigen geen revolutie. Het probleem van dit land is niet de mensen. Wij kunnen luisteren naar de Franstaligen, zoals we luisteren naar iedereen in Europa. Het is een probleem van de structuren, die werken niet meer", legde De Wever uit.

"Verenigde Staten van Europa is politiek darwinisme"

De Oost-Vlaamse lijsttrekker van de N-VA, Siegfried Bracke, brak als openingsspreker een lans voor een Vlaanderen als onafhankelijke lidstaat van een "Verenigde Staten van Europa".

Een onafhankelijk Vlaanderen "zal ei zo na de natuurlijke gang van zaken zijn", meent Bracke. "Het zal politiek darwinisme zijn." Het kersverse N-VA-lid waarschuwde zijn partij ook voor wat hij noemde "de gevestigde orde", die de partij niet graag ziet komen. In de peilingen is de N-VA ruim de grootste partij van Vlaanderen.

lees ook