Dosis natuur is goed voor lichaam én geest

Dat een wandeling in de vrije natuur goed doet, weten we uit ervaring. Maar het gaat om meer dan een "goed gevoel", meldt de Sunday Telegraph. Een dagelijkse dosis buitenlucht is inderdaad een weldaad, niet alleen voor ons lichaam, maar ook voor onze gemoedsgesteldheid. En daartoe volstaat een parkwandeling van een minuut of twintig.

Dat blijkt uit onderzoek bij een groep Amerikaanse studenten. De deelnemers moesten een kwartier wandelen, ofwel door binnengangen ofwel op een paadje langs een rivier. Ook werd hen gevraagd een dagboek bij te houden en neer te schrijven hoe ze zich voelden. Daaruit bleek dat contact met de natuur mensen het gevoel geeft "echt te leven".

Dat is geen gevolg van sociale contacten in het park of zelfs niet van de fysieke oefening. Volgens professor Richard Ryan, die het onderzoek leidde, kan het buiten zijn op zichzelf belangrijk zijn voor onze fysieke en mentale gezondheid.

"De natuur is brandstof voor onze ziel. Vaak nemen we, als we ons wat mat voelen, onze toevlucht tot een kop koffie, maar uit ons onderzoek blijkt dat je veel meer energie opdoet door contact met de natuur", zegt de hoogleraar psychologie en psychiatrie aan de universiteit van Rochester.

"We hebben ontdekt dat mensen die zich vitaler voelen niet alleen meer energie hebben voor de dingen die ze willen doen, maar ook meer weerstand hebben tegen fysieke ziektes. Meer tijd doorbrengen in de vrije natuur kan een nieuwe stap zijn op weg naar een goede gezondheid."

lees ook