Geen moeilijke woorden, geen ingewikkelde zinnen

Kinderen uit groep 8 van verschillende basisscholen (12 jaar oud) mochten de belangrijkste vragen stellen bij het jeugdjournaaldebat zaterdagavond. De lijsttrekkers van de zes grootste partijen deden ontspannen mee aan het debat. Veel gelach en inderdaad geen moeilijke woorden en geen ingewikkelde zinnen.

Het jeugdjournaal is net NOS-journaal voor kinderen. De afgelopen jaren organiseren ze rond de verkiezingen ook een debat. De politici zeggen allemaal hoe leuk ze het vinden om hier aan mee te doen. Ze zeggen het, maar je kon het ook zien: www.jeugdjournaal.nl

Soms stonden ze een beetje te schutteren. Vragen over populaire muziek bij kinderen bijvoorbeeld werden niet altijd goed behandeld. Hoewel premier Balkenende zijn dochter Amelie (11) een spiekbriefje had laten schrijven.

Hij haalde haar in het debat ook regelmatig aan: "Als mijn dochter had gezegd dat ik moest stoppen, dan had ik naar haar geluisterd." Amelie vindt het dus goed dat papa probeert om premier te blijven. "Ze zegt wel dat ik moet winnen."

De discussie in deze verkiezingscampagne in Nederland gaat de afgelopen weken voornamelijk over de economie, over de pensioengerechtigde leeftijd, over de hypotheekrenteaftrek. De kinderen hadden ook een lijstje.

Op nummer 5 staat stemrecht voor kinderen, op 4 meer groen, op 3 gratis activiteiten voor arme kinderen, op 2 meer veiligheid en het allerbelangrijkste vinden kinderen dat er geen dierenmishandeling meer is.

Kinderen vinden het overigens maar stom dat er in Nederland wel een partij voor de dieren is, maar er is geen partij voor de kinderen. Er wordt te weinig naar kinderen geluisterd. In het debat probeerde de politici dat nu wel te doen. Luisteren en zo eerlijk mogelijk antwoord geven.

* Mevrouw Halsema (Groen Links) wat vindt u goed aan u zelf? "Ik geloof dat ik wel goed kan praten."

* Meneer Rutte (VVD), hoe vaak per dag poetst u uw bril? "Eén keer per dag, minimaal."

* Meneer Wilders (PVV), waarom blondeert u uw haar? "Ik doe het al twintig jaar, ik vind het leuk. Misschien ga ik het wel een keer veranderen, oorspronkelijk is mijn haar donkerblond, maar misschien is het nu wel grijs."

* Meneer Cohen (PvdA), wat is uw grootste blooper ooit? "Ik geloof dat ik die nog altijd moet gaan maken."

* Meneer Balkenende (CDA) draagt u wel eens een korte broek? "Ik draag af en toe een Bermuda in de zomer, en dat vind ik lekker."

Meneer Roemer (SP) moet u goed op de lijn letten? "Ja, in dit vak moet je goed op je lijn letten, anders word je zo dik als een tonnetje."

Meneer Balkenende is uw kapper tevreden met uw kapsel? "Mijn kapper wel… (stilte en dan.) ik trouwens ook."

Meneer Wilders wat zou u er van vinden als u een moslim in Nederland was? "Als ik me dan gewoon aan de regels had gehouden, een baan had gehad, niet crimineel was geweest, dan had ik hier een gewoon normaal goed leven."

Mark Rutte, de leider van de VVD gaf ook nog aan dat hij het wel spannend vindt dat hij al een tijd bovenaanstaat in de peilingen. Maar dat wisten we al. Dat Femke Halsema van Groen Links afgewezen was op de toneelschool, dat wisten we nog niet. En dat het publiek na afloop naar de politici toeliep om handtekeningen te vragen, dat was ook nieuw.

Drie kwartier lang hebben de handtekeninguitstellers geen moeilijke woorden gebruikt. "Dat moeten we vaker doen", zegt Geert Wilders na afloop. Femke Halsema vond het vooral mooi dat de politici nu veel aardiger tegen elkaar deden dan in een ander debat.

De beste tip kwam van één van de kinderen na afloop. Zij vindt dat de politici altijd te serieus doen. "Er moet meer gelachen worden." Dat deden ze, drie kwartier lang. Maandag volgt er weer een heel serieus debat, en dinsdag ook, dan kunnen ze gewoon weer ruzie met elkaar maken.

En kijken er alleen nou maar kinderen naar het jeugdjournaaldebat? Nee, er kijken net als naar het Jeugdjournaal heel veel volwassenen. Daarom was het voor de lijsttrekkers zo belangrijk om zo normaal mogelijk te doen. De kiezers weten nu dat ze het kunnen. En dat ook zonder moeilijke woorden en ingewikkelde zinnen. Jammer genoeg was het maar drie kwartier.

Joris Van de Kerkhof