Kakkerlakken vertellen elkaar wat lekker is

De mensen die geen hekel hebben aan kakkerlakken, zijn zeldzaam. Toch schrijft de Sunday Telegraph dat de diertjes een onvermoed talent hebben: ze kunnen communiceren en elkaar attent maken op goed voedsel.

Onderzoekers van de Universiteit van Londen onderdrukten hun gevoelens van afkeer tegenover de beestjes en namen hun gedrag onder de loep. Ze stelden vast dat de insecten met elkaar "communiceren", vooral dan over voedsel dat ze hebben gevonden. Wat meteen verklaart waarom ze 's nachts vaak samen worden aangetroffen.

Volgens de bioloog Mathieu Lihoreau gingen we er tot dusver vanuit dat de insecten elk voor zich "op jacht" gingen naar voedsel, maar dat blijkt niet te kloppen. Lihoreau en zijn medewerkers lieten kakkerlakken los in een ruimte waar op twee plaatsen identiek voedsel was neergelegd.

"Dan zou je verwachten dat sommigen naar de ene en anderen naar de andere voedselbron zouden trekken, maar dat was niet het geval. In werkelijkheid aten ze eerst allemaal op de ene plek, om als het voedsel daar op was naar de andere plek te trekken. Dat wijst erop dat ze op de een of andere manier communiceerden over het beste voedsel en tot een collectief besluit kwamen", luidt het.

lees ook