Olievlek op Albertkanaal is opgeruimd

Het grote oliespoor op het Albertkanaal nabij Riemst is na een dag werken opgeruimd. De olie werd gisteravond geloosd in de sluis van Lixhe nabij Visé.

De brandweerkorpsen van Luik en Tongeren, de dienst voor de scheepvaart en de civiele bescherming zijn de hele dag in de weer geweest om de vervuiling te bestrijden.

Er werd een oplosmiddel in het water gespoten en daardoor is het grootste deel van de olie nu verdwenen. Door de scheepvaart wordt het oplosmiddel nog verder verspreid en zou alle olie op termijn moeten verdwijnen.

De mazout werd gisteravond opgemerkt en zou afkomstig zijn van de sluis van Lixhe nabij de Waalse stad Visé. Die sluis is voorlopig gesloten tot de vervuiling daar is opgeruimd.

Zondagochtend had de olie zich verspreid tot Riemst en Lanaken. De oorzaak is onbekend. Het kan gaan om een schip dat zijn tank gereinigd heeft ofwel om een mazoutlozing. De dienst voor de scheepvaart en de civiele bescherming beslissen nu wie voor de schoonmaakkosten moet opdraaien", aldus Rijnders.