Politiechef geschorst in de zaak-Chebeya

In Congo is de hoogste politiechef geschorst en zijn enkele politie-officieren opgepakt in het onderzoek naar de moord op mensenrechtenactivist Floribert Chebeya. Dat heeft de Congolese minister van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

De Congolese president Joseph Kabila had gisteravond een speciale vergadering met de hoge raad van defensie. In zijn naam zei de minister van Binnenlandse Zaken op de nationale televisie dat "alles in het werk wordt gesteld om klaarheid te scheppen in de zaak".

"Om ervoor te zorgen dat het onderzoek in alle sereniteit verloopt, heeft de hoge raad van Defensie beslist om de nationale chef van de politie John Numbi voorlopig te schorsen", klinkt het.

Numbi is een vertrouweling van president Joseph Kabila. Daarnaast zijn ook een aantal hoge politie-officieren opgepakt.

Chebeya (foto) is afgelopen week vermoord teruggevonden. Zijn lichaam lag in zijn auto in een buitenwijk van Kinshasa, kort nadat hij een onderhoud had met de chef van de politie.

De niet-gouvernementele organisatie waarvan Chebeya voorzitter was, klaagt al decennialang mensenrechtenschendingen in Congo aan. De ngo wordt al langer lastiggevallen door de autoriteiten in Congo.