"Cruciaal dat de regering vier jaar aanblijft"

Bart De Wever (N-VA) zegt dat hij niet aast op het premierschap, maar vindt een regering die de volledige rit van vier jaar uitzit wel noodzakelijk. Alle Vlaamse partijvoorzitters tonen zich bereid om mee te werken met de N-VA, de grote overwinnaar van de verkiezingen.

In een debat op Eén bekomen alle partijvoorzitters van de verkiezingen van gisteren. Bart De Wever laat nog niet in zijn kaarten kijken over de coalitie die hij mogelijk in gedachten heeft.

Voorlopig lijkt De Wever niet van plan om voor een verrottingsstrategie te kiezen. "Ik denk dat het cruciaal is dat er pas over vier jaar opnieuw verkiezingen zijn. Als je een enorme sanering moet doorvoeren en de staat moet hervormen, dan moet je een ploeg vormen die vier jaar kan volhouden."

"Als je een goed akkoord sluit, dan is dat mogelijk. Het is niet omdat ik geen grote persoonlijke ambitie heb, dat ik geen grote verantwoordelijkheid wil dragen", zegt De Wever.

Wie wordt premier?

De Wever herhaalt ook dat Elio Di Rupo voor hem premier mag worden. "Iemand uit het zuiden van het land mag premier worden, als dat een sleutel kan zijn om meer vertrouwen te creëren om tot hervormingen te komen", zegt hij.

"Als het helpt om mijn programma uit te voeren, wil ik ongeveer alles worden", zegt De Wever. Zelf sluit hij niet uit dat hij premier wordt, maar hij eist de functie niet op. "De Wetstraat 16 is een gouden kooi. Als je op voorhand zegt dat je daar wil gaan zitten, dan heb je de onderhandelingen bij voorbaat verloren."

CD&V-voorzitster Marianne Thyssen is het daar niet mee eens. "Als je zo'n groot mandaat krijgt van de kiezer, dan moet je je verantwoordelijkheid durven opnemen", wrijft ze hem aan.

De Wever zei ook dat hij vandaag werd opgebeld door Di Rupo, en dat beiden elkaar gefeliciteerd hebben met de overwinning. Hij liet ook verstaan dat de N-VA en de PS morgen al verder zullen spreken.

Alle partijen reiken naar de hand van De Wever

Opmerkelijk is dat alle partijvoorzitters zich erg bereid tonen om mee te werken met Bart De Wever. Die had gezegd dat hij op zoek wil naar Vlaamse coalitiepartners waarvan het programma overeenkomsten vertoont met het programma van zijn partij.

"Deze muis wil zeker een duwtje geven aan de olifant", zegt Jean-Marie Dedecker (LDD). Ook Marianne Thyssen (CD&V) zegt dat haar partij verantwoordelijk wil zijn, en mee wil helpen om een staatshervorming op poten te zetten én belangrijke sociaal-economische maatregelen te nemen.

Caroline Gennez biedt eveneens de medewerking van haar partij aan bij De Wever. "Wij willen ons programma gerealiseerd zien. Wij hebben pakken papier over staatshervorming en sociaal-economische dossiers, geschreven door Frank Vandenbroucke. Danny Pieters (N-VA) kan al met ons meewerken", zei Gennez laconiek.

Vlaams Belangvoorzitter Bruno Valkeniers herhaalde zijn oproep van gisteren. "De N-VA vindt in ons een bondgenoot als het de bedoeling is om de Vlaamse onafhankelijkheid te realiseren, of op zijn minst een erg grote stap in die richting te zetten."

Groen!-voorzitter Wouter Van Besien wil Bart De Wever helpen, maar alles moet volgens hem stap voor stap en volgens de procedures verlopen. "Het moet ook constructief verlopen. Als het de bedoeling is om een mediageniek Vlaams front op te richten, dan zullen wij al minder graag meewerken."

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo maakt wel voorbehoud over regeringsdeelname.  "De PS heeft fel gewonnen in Wallonië, en onze programma's zijn als water en vuur. Wij staan voor alles open, maar de kans is reëel dat wij in de oppositie zullen terechtkomen", geeft De Croo toe. Bart De Wever wijst De Croo er meteen op dat Open VLD al elf jaar in een regering zit met de PS, maar verontschuldigt zich meteen: "dat was een gemene opmerking."

Bart De Wever zelf laat nog niet in zijn kaarten kijken over welke coalitiepartners hij verkiest. "We zitten zowel institutioneel als sociaal-economisch met de grootste uitdagingen sinds de Tweede Wereldoorlog. Ik wil dus geen lichtzinnige uitspraken doen over wie in de regering moet en wie niet."