CD&V likt haar wonden: "De Wever is aan zet"

"Bart De Wever is aan zet. Het is niet aan ons om een formule uit te werken." Dat heeft voorzitster Marianne Thyssen gezegd na het partijbureau van CD&V. Sommigen vinden dat de partij een verkeerde strategie had tijdens de campagne.

De leden van het partijbestuur sijpelden rond de middag het CD&V-hoofdkwartier binnen, enigszins ontgoocheld want iedereen geeft toe dat het resultaat voor de partij slecht was. "Onze strategie was zeker niet Vlaams genoeg, dat is logisch", zei Tony Van Parys voor de start. "We gingen tegen de grondstroom in Vlaanderen in en dat hebben we betaald."

Voorzitter Marianne Thyssen legde de bal na afloop uitdrukkelijk in het kamp van de N-VA. "Bart De Wever is nu aan zet, het is niet aan ons om een formule uit te werken. Maar we zullen niets blokkeren en ons constructief opstellen om een oplossing te vinden."

"De Wever heeft een groot mandaat gekregen van de kiezer, maar hij zal er iets mee moeten doen. Hij moet niet alleen bruggen bouwen, maar er ook voor zorgen dat we elkaar over die bruggen kunnen vinden."

Maar hoewel ze het initiatief aan De Wever laat, wil Thyssen wel mee aan tafel zitten bij de onderhandelingen. "CD&V is de op een na grootste partij in Vlaanderen en als wij gevraagd worden, zullen we mee onderhandelen."

Thyssen distantieerde zich wel van de uitlatingen van Hendrik Bogaert vóór het partijbureau. Die had gezegd dat de N-VA en CD&V een Vlaams front moeten vormen. "Er is geen probleem tussen de Vlaamse partijen. Het probleem situeert zich in de relaties met de Franstalige partijen. Het uitgangspunt blijft het Vlaamse regeerakkoord uit 2007."

Ondanks het slechte resultaat stelt niemand de positie van de voorzitster ter discussie. "Leterme heeft het kopmanschap al voor de verkiezingen afgegeven", zei Michel Doomst, die daarmee voorzichtig aangeeft dat de oud-premier misschien wel schuld treft. Ook Thyssen benadrukte achteraf nog eens dat niemand haar positie in vraag stelt.

Opvallend: Hendrik Bogaert tekende voor de camera's voorbehoud aan bij Elio Di Rupo als premier. "Ik spreek me niet principieel uit tegen Di Rupo, maar aan zijn Nederlands moet toch nog geschaafd worden. Ik kan me niet voorstellen dat de premier met een tolk moet rondlopen."

lees ook