Groen! sluit regeringsdeelname niet uit

Groen! sluit een regeringsdeelname niet uit, maar wil een eventuele regeringsdeelname bespreken met de Franstalige collega's van Ecolo. Als het van Groen! afhangt, wordt alvast opnieuw een gezamenlijke fractie met Ecolo op poten gezet. Ecolo zelf wijst erop dat de groenen "niet incontournable" zijn.

"Er is één grote winnaar en dat is N-VA en een tweede winnaar en dat zijn wij. En we zijn heel blij dat we dat hebben kunnen realiseren met een boodschap van dialoog en solidariteit", aldus voorzitter Wouter Van Besien.

"Wij zijn bereid om op basis van ons programma deel te nemen aan een regering", klinkt het nog.

Groen! groeit in Vlaanderen naar 7 procent (+0,6 procent) en klimt van 4 naar 5 Kamerzetels. De partij verliest haar zetel in Brussel-Halle-Vilvoorde (Tinne Van Der Straeten), maar verovert er met Kristof Calvo een tweede in Antwerpen en een eerste in Leuven met professor Eva Brems.

In de Senaat behoudt Groen! 1 rechtstreekse verkozene, Freya Piryns. De partij heeft ook recht op een gemeenschapssenator. 

"Groenen niet incontournable"

Ecolo, de Franstalige zusterpartij van Groen!, spreekt zich voorlopig niet uit over hun voorkeur voor mogelijke coalities. "Het is wat te vroeg om daarover te spreken. Alle types coalities zijn mogelijk en je moet wat al moeilijk is, niet nog moeilijker maken", vindt covoorzitter Jean-Michel Javaux. Volgens hem is het helemaal nog niet zeker dat Ecolo deel zal uitmaken van de meerderheid. "Ik denk niet dat de groenen incontournable zijn."

Ecolo wacht naar eigen zeggen een initiatief van de koning af. "Alles begint vandaag. De koning start zijn consultaties", klinkt het. "Wij gaan in de komende uren wel overleggen met Groen!", zei Javaux. "De groene familie blijft zijn rol spelen: die van de dialoog", klonk het.

De score van N-VA maakt de situatie volgens Ecolo erg complex. De partij vraagt zich af hoe de programma's van de PS en de Vlaamse nationalisten, die erg ver uit elkaar liggen, te verenigen zijn. Binnen de "politieke tsunami" is Javaux tevreden met het resultaat van zijn partij, dat hij als een consolidatie interpreteert.

lees ook