Hoe ziet de coalitie er straks uit?

De teerling is geworpen, de zetels zijn verdeeld. De koning moet nu een initiatief nemen, maar er lijken slechts een aantal coalities mogelijk. Hieronder staan de meest waarschijnlijke mogelijkheden op een rijtje.

N-VA / CD&V / SP.A / Ecolo / CDH / PS: 100 zetels

"De meest voorde hand liggende coalitie op dit moment is een zogenoemde afspiegelingsregering", zegt politiek journalist Marc Van de Looverbosch. In zo'n coalitie zitten de partijen die ook in de Vlaamse en Waalse regering zitten. Met 100 zetels heeft de coalitie ook de tweederdemeerderheid die Bart De Wever nodig acht om een grote staatshervorming te realiseren.

N-VA / CD&V / SP.A / Groen! / Ecolo / CDH / PS : 105 zetels

Eventueel kan ook Groen! worden opgenomen in de afspiegelingscoalitie. De partij is de enige in Vlaanderen die winst boekte, naast de N-VA én voorzitter Wouter Van Besien heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij bereid is om mee te regeren. "Bovendien heeft de coalitie net iets meer armslag dan de eerste optie", zegt Van de Looverbosch.

N-VA / CD&V / PS / CDH / Ecolo: 87 zetels

Langs Vlaamse kant haalt zo’n coalitie nipt de meerderheid en de voormalige kartelpartners liggen ideologisch ook dicht bij elkaar. De Waalse partijen zitten nu al samen in de Waalse regering. De kans is echter groot dat de PS eist dat zusterpartij SP.A toch wordt opgenomen in de coalitie. "Eventueel kunnen ze wel een tweederdemeerderheid zoeken buiten de regering."

CD&V /Open VLD / SP.A / PS /MR / CDH: 96 zetels

Een klassieke tripartite van christendemocraten, socialisten en liberalen blijft een mathematische mogelijkheid. Zo’n coalitie haalt een ruime meerderheid, maar het nadeel is dat zo’n coalitie niet echt rekening houdt met de uitslag van de verkiezingen. N-VA blijft dan langs de kant staan en aan Vlaamse kant is het een coalitie van verliezers.

CD&V / SP.A / Groen! / PS / CDH / Ecolo: 78 zetels

Een olijfboomcoalitie met christendemocraten, socialisten en groenen haalt een nipte meerderheid. Maar ook hier valt de N-VA, toch de grote winnaar van de verkiezingen, uit de boot. "Bovendien is de coalitie de meest onwaarschijnlijke omdat er ook aan Vlaamse kant geen meerderheid is" zegt Van de Looverbosch.

In de Kamer zijn 150 zetels, 88 aan Vlaamse kant en 62 aan Waalse kant. Wie een meerderheid wil, heeft dus minimaal 76 zetels nodig. Voor grote staatshervormingen is zelfs een tweederdemeerderheid nodig, 100 zetels dus.

lees ook