Internationale hulp op weg naar Kirgizië

De Verenigde Staten hebben "directe contacten" om te zoeken naar een "internationaal gecoördineerd antwoord" op het geweld in Kirgizië. De Verenigde Naties sturen speciale hulp naar Oezbekistan om er de tienduizenden vluchtelingen uit Kirgizië te helpen.

Hillary Clinton, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, heeft rechtstreekse contacten met haar Kirgizische collega. "We zoeken uit hoe we de interim-regering kunnen helpen om de situatie te stabiliseren", zegt een woordvoerder van het Witte Huis.

Ook met de OVSE, de Verenigde Naties en Rusland overlegt het Witte Huis over de woelige toestand in de Centraal-Aziatische republiek, waar twee maanden geleden de regering verdreven werd. Kirgizië is strategisch belangrijk voor zowel Rusland als de Verenigde Staten, beiden hebben er een belangrijke militaire basis.

Sinds een paar dagen zijn er in het zuiden van Kirgizië zware onlusten tussen Kirgiezen en etnische Oezbeken. Daarbij zijn al meer dan 120 doden gevallen en er zijn ook meer dan 1.600 gewonden. Ook vandaag werd weer gevochten in Osh, Kirgizische bendes vallen er de Oezbeekse minderheid aan.

Veel vluchtelingen zijn naar buurland Oezbekistan getrokken. Het gaat vaak om vrouwen met kinderen die momenteel vast zitten aan de grens. Oezbekistan houdt de grens voorlopig dicht, omdat het de mensenstroom niet aankan.

Rusland wil ingrijpen en ook de Verenigde Staten vinden dat er iets moet gebeuren. Mogelijk worden vredestroepen ingezet in het gebied, maar de VS wil voorlopig vooral inzetten op humanitaire hulp. "Voorlopig overwegen we geen unilaterale actie", zegt een woordvoerder van het Witte Huis.