Javier Bardem eert slachtoffers Franco

Vijftien Spaanse kunstenaars, onder wie acteur Javier Bardem en regisseur Pedro Almodovar, werken mee aan een video die de duizenden slachtoffers van de voormalige Spaanse dictator Franco eert.

In de videofilm vertellen ze het verhaal van 15 mannen en vrouwen die gedood werden tijdens de Spaanse burgeroorlog en het bewind van Franco dat daarop volgde.

De film is een steunbetuiging aan de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzon. Die wilde in 2008 een onderzoek voeren naar tienduizenden mensen die vermist zijn tijdens het bewind van Franco. Maar hij werd geschorst omdat zijn onderzoek in strijd is met de wet uit 1977 die amnestie verleent aan misdaden tijdens het franquisme.

Toch noemt Pedro Almodovar de video "geen politieke, maar een puur menselijke aangelegenheid". "De opname was zeer emotioneel", zegt hij. De video werd voorgesteld in een bioscoop in Madrid in aanwezigheid van familieleden van de slachtoffers. "Een schreeuw tegen een lange, beschamende stilte", omschrijft een van de mensen uit het publiek het.