Koning Albert II zet consultatieronde verder

N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo werden ontvangen bij de koning. Morgen ontvangt de koning andere partijvoorzitters.

De vorst startte vanochtend zijn consultatieronde. Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) bood, zoals dat gebruikelijk is, opnieuw het ontslag aan van zijn regering. "De Koning heeft dit ontslag aanvaard en de regering belast met het afhandelen van de lopende zaken", meldde het paleis.

Daarna ontving het staatshoofd Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) en Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR). Om 15 uur maakte Bart De Wever (N-VA) zijn opwachting. Hij bleef drie kwartier binnen. Daarna was het de beurt aan Elio Di Rupo (PS).

Morgen en misschien ook woensdag zal de koning de voorzitters van de SP.A, Groen!, Open VLD, CD&V, MR, CDH, Ecolo, Lijst Dedecker en de Parti Populaire ontvangen. Daarna zal hij volgens de verwachtingen een (in)formateur aanduiden.

N-VA en PS zijn de grote winnaars

De N-VA boekte gisteren een klinkende verkiezingsoverwinning. De partij werd de grootste partij met 27 Kamerzetels. Aan Vlaamse kant wint verder alleen Groen! een zetel ten opzichte van de vorige verkiezingen. De andere partijen verliezen allemaal. CD&V valt terug van 23 op 17 zetels, SP.A verliest 1 zetel en komt uit op 13 zetels, net als Open VLD, die er 5 moet afgeven. Vlaams Belang houdt 12 Kamerleden over. Voor Lijst Dedecker kan alleen kopman Jean-Marie Dedecker naar het parlement.

In het zuiden van het land is de PS de overduidelijke winnaar. Met 26 zetels wordt de partij van Elio Di Rupo de grootste in het Franstalige landsgedeelte. De MR verliest en komt uit op 18 zetels. Het CDH verliest een zetel en heeft er nu nog 9. Ecolo blijft op 8 zetels en de Parti Populaire van advocaat Modrikamen haalt één zetel.

lees ook