Kranten onder de indruk van Bart De Wever

De kranten hebben slechts oog voor 1 man op de voorpagina's: Bart De Wever. De verpletterende verkiezingsoverwinning van de N-VA heeft duidelijk indruk gemaakt.

"Er is een nieuwe kannibaal in Vlaanderen", schrijft Het Laatste Nieuws. "Niet Eddy Merckx maar de imposante figuur van Bart De Wever heeft met zijn N-VA alle andere Vlaamse partijen met huid en haar verslonden", zo schrijft de krant, die meteen ook wijst op de verkiezingsoverwinning van de PS in Wallonië: "N-VA gedoemd tot Elio Di Rupo".

"Koning van Vlaanderen. Maar wat met België?". Het Nieuwsblad lijkt bezorgd, want volgens de krant heeft Di Rupo zelfs het telefoonnummer van De Wever niet eens. "Allemaal werden ze verzwolgen door Bart De Wever. De man die ze zelf groot gemaakt hebben", klinkt het. 

De Standaard opent zoals De Wever met een Latijnse spreuk: "Veni, Vidi, Vici. N-VA blaast tegenstand in Vlaanderen weg." Volgens de krant kijkt iederen nu uit naar een regering "Elio I". De krant heeft het voorts ook over de "Untergang van Vlaams Belang" en een "Historische uppercut" voor CD&V, "met dank aan Yves Leterme".

"De Wever heeft een nieuwe, brede centrumpartij opgebouwd, en er tegelijk voor gezorgd dat de drie klassieke partijen niet eens meer de helft van de zetels halen", schrijft De Morgen.

In De Tijd lezen we: "In 2007 voerde de N-VA nog campagne tegen Elio Di Rupo met de slogan: 'Laat je niet strikken'. Nu moet Bart De Wever aan tafel gaan zitten met Di Rupo om een federale regering te vormen".

"Kiezer zegt Vooruit En Avant" opent Het Belang van Limburg en de krant wijst daarmee op de twee winnaars van de verkiezingen: Bart De Wever in Vlaanderen en Elio Di Rupo in Franstalig België. Volgens de krant is Di Rupo alvast klaar voor het premierschap.

Voor de Gazet van Antwerpen staat de N-VA vandaag voor "Nieuwe Vlaamse Afgod". Volgens de krant wordt een regering zonder de N-VA nu wel heel moeilijk. De krant wijst ook op "het historisch verlies voor CD&V en Vlaams Belang" en de "afstraffing voor Open VLD".

"De Wever takes it all" schrijft Metro, dat ook weet dat een regering Di Rupo-I "in de maak" is.

"De Wever champion en Flandre. Di Rupo, futur premier?", opent La Libre Belgique. "La tornade De Wever", "Le tsunami De Wever", de krant komt woorden te kort om de verpletterende overwinning van Bart De Wever in Vlaanderen te omschrijven. La Libre heeft ook aandacht voor de tegenstelling tussen Vlaanderen en Wallonië: waar Vlaanderen rechts heeft gestemd met de N-VA, hebben de Franstaligen links gekozen met de PS.

De overwinning van de N-VA in Vlaanderen is voor Le Soir belangrijker dan het resultaat van de PS in Wallonië. "De tsunami van N-VA zal het gezicht van België veranderen", schrijft de krant, die er ook op wijst dat een op de drie Vlamingen gekozen heeft voor de partij van Bart We Wever. Le Soir ziet één gelijkenis in het noorden en het zuiden van het land: de liberalen gaan er fors op achteruit.

"Erdrutschsieg der N-VA in Flander, PS wieder eine Macht in der Wallonie", schrijft de Duitstalige krant Grenz-Echo.

lees ook