Monsteroverwining N-VA levert aardige duit op

De grote overwinning van de N-VA levert de partij niet enkel heel wat extra zitjes op, de Vlaams-nationalisten kunnen ook rekenen op 4,6 miljoen euro extra en mogen 63 extra medewerkers aannemen. Bij de verliezers is het vooral CD&V die heel wat inkomsten ziet verdwijnen.

Elke politieke partij die verkozenen heeft in een parlement krijgt elk jaar een overheidsdotatie uit de schatkist. Hoeveel precies hangt af van het aantal stemmen dat een partij behaalt bij de parlementsverkiezingen. Wie de verkiezingen wint kan dus meteen rekenen op extra inkomsten.

Uit een berekening van de universiteit van Leuven blijkt dat grote winnaar N-VA meteen 4,6 miljoen euro extra naar de partijkas ziet stromen. De partij van Bart De Wever heeft ook recht op 63 extra medewerkers die het op kosten van de staat mag aanwerven. Ook SP.A (+15.857 euro) en Groen! (+393.675 euro) kunnen rekenen op extra inkomsten.

CD&V verliest bijna 2 miljoen euro

Maar waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. CD&V moet het elk jaar met 1,9 miljoen euro minder doen en houdt nog 3,4 miljoen euro over. Daarnaast moeten ook 18 voltijdse werknemers aan de deur worden gezet. Open VLD verliest 1,4 miljoen euro en 14 personeelsleden.

Ook Vlaams Belang zal het verlies van gisteren financieel voelen. De extreemrechtse partij krijgt voortaan 1,5 miljoen euro minder. De inkomsten van LDD tenslotte verminderen met 580.000 tot 587.000 en de enige verkozene Jean-Marie Dedecker heeft maar recht op 2 medewerkers.

De partijdotaties zijn zeer belangrijk voor de politieke partijen in België. Ongeveer 80 procent van de inkomsten komt van die dotaties. De huidige regeling werd ingevoerd in 1989 om een einde te maken aan de vaak duistere financiering in de jaren '70 en '80.

lees ook