Nieuw parlementslid gemiddeld 44 jaar

Een verkozen volksvertegenwoordiger of senator van een Vlaamse partij is gemiddeld 44 jaar oud. Dat blijkt een studie van de universiteit van Leuven. De vervrouwelijking en verjonging van het parlement zich zich voort.

Het Centrum voor Politicologie van de universiteit nam het profiel van de 113 Vlaamse gekozenen in Kamer en Senaat. We zetten de belangrijkste resultaten even op een rijtje:

  • De gemiddelde leeftijd van een gekozene is 44,9 jaar. 34,5% van de gekozene is jonger dan 40 jaar. Daarmee zet de trend van verjonging zich duidelijk voort. In 2003 was 24,7% van gekozene een "jongere" vier jaar later was dat 34,5%. Slechts 3 parlementsleden zijn ouder dan 60 jaar.
  • Ook de vervrouwelijking zet zich voort. 41,6% van de gekozene is een vrouw, in vergelijking met 36% in 2007. Groen! is de enige fractie die meer vrouwen dan mannen telt.
  • Drie kwart van de gekozene oefent enkel het beroep van politicus uit. Dat is een stijging in vergelijking met 3 jaar geleden. Als we kijken naar de andere beroepscategorieën valt op dat arbeiders volledig uit het parlement verdwijnen.
  • Van de 113 gekozenen oefende 81 van hen al een politiek mandaat uit op regionaal, federaal of Europees niveau.
  • In de Kamer keert slechts de helft terug, hoewel 84% van de aftredende volksvertegenwoordigers kandidaat was op 13 juni.

lees ook