Reynders stapt op als MR-partijvoorzitter

Didier Reynders stapt op als voorzitter van de MR. Als de onderhandelingen voor een nieuwe regering zijn afgerond, stelt hij zijn mandaat ter beschikking en zal niet langer kandidaat zijn bij de voorzittersverkiezingen.

De voorzitter van de Franstalige liberalen heeft dit bekendgemaakt na het partijbureau. Nochtans werd zijn positie binnen de partij niet in vraag gesteld. Dat was eind vorig jaar wel het geval toen een groep rond Louis en Charles Michel een openlijke aanval inzette op de Luikenaar, die toen de uitdrukkelijke steun kreeg van FDF'er Olivier Maingain.

Toen bereikten de twee kampen een akkoord. Reynders mocht op post blijven tot aan de volgende federale verkiezingen, maar vanaf de voorzittersverkiezingen die daarop volgen zal een cumul van het voorzitterschap en een ministerpost niet meer mogelijk zijn. Toen waren de federale verkiezingen nog gepland voor 2011, maar ook bij vervroegde verkiezingen zouden er nieuwe voorzittersverkiezingen komen.

"Zoals voorzien zal Didier Reynders zijn voorzittersmandaat ter beschikking stellen aan het einde van de formatiegesprekken en hij zal zelf geen kandidaat meer zijn", klonk het na het partijbureau. Vraag is of Charles Michel dan kandidaat zal zijn. Zijn score in Vlaams-Brabant was ook niet denderend.

lees ook