Socialisten streven naar afspiegelingsregering

Zowel de PS als de SP.A zijn gewonnen voor een federale regering met daarin dezelfde partijen als in de gewestregering. Dat betekent dat de liberale partijen Open VLD en MR op alle niveaus in de oppositie zouden terechtkomen.

Na het partijbureau van de PS deze namiddag, en voor hij op bezoek ging bij de koning, zei PS-voorzitter Elio Di Rupo (foto) dat hij een stabiele regering wil, een brede coalitie. "Het is belangrijk dat beide gemeenschappen elkaars signaal goed begrijpen", zei hij. "Een afspiegelingsregering zou nu duidelijker en beter zijn."

Di Rupo uitte ook kritiek op Open VLD. "Ik blijf hun houding onbegrijpelijk vinden", zei hij over hun beslissing om de regering te laten vallen.

Verder zegt Di Rupo dat de Belgen gestemd hebben voor verzoening en stabiliteit. "BHV moét opgelost worden, en er moet een goede staatshervorming komen", zegt de PS-voorzitter. "Maar België staat niet op barsten."

"Is De Wever in staat om een akkoord te sluiten?"

Ook SP.A-voorzitster Caroline Gennez (kleine foto) is gewonnen voor een regering met dezelfde partijen als in de regionale regeringen. Na het partijbureau van de Vlaamse sociaaldemocraten, zei Gennez dat er een "grondige verandering" moet komen.

Gennez zegt dat ze contacten heeft met de PS in Wallonië en met de N-VA en CD&V in Vlaanderen. Ze vraagt zich wel af welke strategie de N-VA en Bart De Wever willen volgen. "Zijn ze bereid en zijn ze in staat om een akkoord te sluiten met de PS, of kiezen ze voor de strategie van de verrotting?", zegt Gennez.

SP.A wil mee regeren ondanks verlies

Het partijbestuur van de Vlaamse socialisten sluit een regeringsdeelname op federaal niveau niet uit ondanks het verlies van enkele procenten bij de verkiezingen van gisteren.

Gisteren heeft de SP.A net als de meeste andere partijen verlies geleden, maar dat bleef beperkt tot enkele procenten. Voorzitster Caroline Gennez is niet ontevreden over dat resultaat en ziet daarin een "stabilisering van de gestage terugval".

De SP.A is volgens haar niet aan zet, maar is wel bereid om mee te praten over de vorming van een nieuwe federale regering. Wel houden de Vlaamse socialisten vast aan hun sociaaleconomisch programma. Volgens Bruno Tobback verandert er ook niets aan de interne machtsverhoudingen binnen de SP.A.

De partij wil ook mee onderhandelen over een staatshervorming, maar niet over een splitsing van de sociale zekerheid.

lees ook