Veel liberalen gewonnen voor oppositiekuur

Een dag na de verkiezingen gaan bij Open VLD stemmen op om voor een oppositiekuur te kiezen. Dat bleek voor de aanvang van het partijbureau. Voorzitter Alexander De Croo had vanmorgen al beklemtoond dat zijn partij zeker niet in een regering stapt die de belastingen verhoogt.

"We mogen geen angst hebben van oppositie", zei de vorige partijvoorzitter Bart Somers. Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (foto boven) noemde de uitslag "heel duidelijk". "Ik denk dat we ons vooral moeten bezinnen en herbronnen en ik denk dat de meerderheid niet echt lonkt", zei de Antwerpse lijsttrekster. Duidelijke taal kwam er van Vlaams fractieleider Sven Gatz: "De verliezer moet bescheiden zijn en ik denk dat we ons best bezinnen in de oppositie". 

Ontslagnemend minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne daarentegen stelde dat de mensen vooruitgang willen. "Nu de deur dichtslaan, maakt de dingen misschien nog moeilijker", denkt hij. "Wij zijn een constructieve partij. Als we kunnen helpen, gaan we dat ook doen." Ook de Oost-Vlaamse lijsttrekker Mathias De Clercq vindt dat zijn partij bescheiden moet zijn, maar open moet staan voor elke hand die wordt toegereikt om het land vooruit te helpen.

Ook BHV-lijsttrekker Guy Vanhengel beseft dat zijn partij geen goed resultaat heeft behaald, ook al was het Open VLD die de stekker uit de regering trok. De Brusselse politicus was toen zeer kritisch over die beslissing. "Ik stel vast dat het een keuze was waarbij de kiezer ons deurtje voorbij is gelopen."

Voorzitter Alexander De Croo beklemtoonde vanmorgen dat zijn regering in ieder geval niet in een regering stapt die de belastingen verhoogt. "Als de oplossing erin bestaat om de besparingen die we moeten doen, op te lossen door middel van belastingen en andere creatieve ideeën, dan doen wij daar niet aan mee. Dat is duidelijk", zei De Croo. De liberale voorzitter vermoedt ook dat de N-VA een regering wil vormen met christendemocraten en socialisten. 

lees ook