Vlaams Belang begraaft zichzelf nog niet

Vlaams Belang geeft zich zeker niet gewonnen, één dag na het slechte resultaat van gisteren. Het steekt opnieuw de hand uit naar N-VA om samen de Vlaamse onafhankelijkheid te realiseren.

De boodschap die Vlaams Belang na het partijbestuur brengt is duidelijk: onze partij mag dan misschien verloren hebben, het Vlaams-nationalisme heeft gisteren overtuigend gewonnen. Met een verlies van drie procent in vergelijking met de Vlaamse verkiezingen vorig jaar en zes procent ten opzichte van 2007 is het resultaat niet goed, erkent voorzitter Bruno Valkeniers.

N-VA heeft zowat uit alle partijen kiezers kunnen weghalen en bovendien kwamen de eigen thema's -zoals veiligheid en migratie - niet aan bod tijdens de campagne. Maar VB ziet in N-VA en Bart De Wever een bondgenoot om de Vlaamse onafhankelijkheid te realiseren.

De nationalistische partijen hebben immers meer dan 40 procent van de stemmen  behaald en bijgevolg wil Vlaams Belang vanuit de oppositie zeker meehelpen aan het barsten van België.

"BHV eenzijdig splitsen"

Valkeniers stelt wel vast dat de partij van De Wever wil onderhandelen over BHV en betreurt die houding. Vlaams Belang zal alvast bij de eedaflegging van de nieuwe Kamerleden op 6 juli een splitsingsvoorstel voor BHV indienen en de hoogdringendheid van het voorstel vragen. Ook de geldigheid van de verkiezingen zal VB in vraag stellen, aldus Valkeniers.

lees ook