Welke opmerkelijke namen raakten niet verkozen?

De verpletterende verkiezingsoverwinning van N-VA brengt heel wat nieuwe N-VA-ers in het parlement. Daartegenover staat dat ook heel wat volksvertegenwoordigers van andere partijen verdwijnen uit het parlement. Onder hen een aantal opmerkelijke namen. Een aantal onder hen kan echter wel nog worden gecoöpteerd als senator.
Pol Van Den Driessche is niet rechtstreeks verkozen

Op de CD&V-Senaatslijst stond ondervoorzitter van de Senaat, Hugo Vandenberghe op de vijfde plaats. Al 19 jaar is de schepen uit Rotselaar lid van de Senaat, maar een rechtstreeks zitje zit er voor hem niet meer in. Ook voormalig spoorbaas Etienne Schouppe werd als lijstduwer niet rechtstreeks verkozen.

Op de VlaamsBelang-lijst deed Hugo Coveliers als lijstduwer een gooi naar een Senaatszitje, tevergeefs. Ook geen zitje is er voor Lijst Dedecker-lijsttrekster Anne De Baetzelier.

Op de Open VLD-Senaatslijst zijn Roland Duchâtelet en ontslagnemend staatssecretaris Guido De Padt (foto) er niet in geslaagd rechtstreeks in de Senaat te komen. De Padt liet al weten te hopen gecoöpteerd te worden. "Het is helemaal niet plezant vast te stellen dat wanneer je het derde meeste aantal voorkeurstemmen haalt je niet verkozen bent", aldus De Padt.

Groen! moest tevreden zijn met één zetel in de Senaat en dus waren er geen rechtstreekse zetels voor Wouter Van Besien en Geert Lambert.

Ook vanop de Kamerlijsten zijn er opmerkelijke namen die sneuvelen. Door vriend en vijand geprezen als een volksvertegenwoordiger die goed werk levert, maar niet verkozen in West-Vlaanderen is CD&V'er Pol Van Den Driessche. Van Den Driessche liet al weten dat hij ook niet gecoöpteerd zal worden: "Ik moet op zoek naar een goed inkomen en een job die ik graag doe. Wat dat zal zijn, weet ik nog niet."

De Open VLD-fractieleidster in de Kamer, Hilde Vautmans sneuvelde in Limburg, net als SP.A'er Ludwig Vandenhove. Ook Bart Tommelein van Open VLD en Mia De Schamphelaere van CD&V zien we niet meer terug in de Kamer. Ook CD&V-burgemeester van Gooik, Michel Doomst is zijn zitje in de Kamer kwijt. "Ik ben er niet bij. Once more", reageerde Doomst ontgoocheld. "Ik was heel graag in het federale parlement gebleven. Ik had graag het werk nog verdergezet. We zullen nu moeten zien hoe we dat in de toekomst verder zullen doen. We moeten ons schikken naar de kiezer."

In Brussel-Halle-Vilvoorde verliezen Bart Laeremans van Vlaams Belang en Tinne Van Der Straeten van Groen! hun zitje in de Kamer. Bij Groen! was er gisteren nog gejuich om de zetel van Eva Brems in Leuven. Maar door het spel van de apparentering blijkt die zetel echter ten koste te gaan van de zetel van Van Der Straeten in Leuven. Een nuloperatie dus voor Groen!.

lees ook