Zege N-VA groot nieuws in buitenlandse pers

De buitenlandse media zijn onder de indruk van de monsterscore van de "Vlaamse separatistische partij" van Bart De Wever. De buitenlandse nieuwssites kopten gisteren de zege van de N-VA en de electorale aardverschuiving haalt ook vandaag de voorpagina's van de meeste Europese kranten.

Tal van krantensites, waaronder die van de New York Times, plaatsen hun berichtgeving over de Belgische verkiezingen bovenaan  op hun homepage. De krant plaatst het artikel over de "Vlaamse separatisten die de Belgische verkiezingen winnen" op zijn homepage, naast de berichtgeving over de rellen in Kirgizië en een aanslag in Irak.

De website van de Nederlandse De Volkskrant opende met de "electorale aardverschuiving in België", maar wees erop dat de socialisten in heel België de grootste combinatie vormen met Elio Di Rupo van de PS die "op weg is om de nieuwe premier van België te worden, als eerste Franstalige in ruim dertig jaar".

De Wever kreeg ook het hoofdartikel op de site van de Franse krant Le Monde. De Franse krant stelt vast dat de hoofdrollen nu weggelegd zijn voor "Bart De Wever en Elio Di Rupo, die maandag zullen moeten samenzitten" en geeft nog mee dat "de Vlaamse separatist De Wever alvast vóór de verkiezingen had aangegeven dat er gerust voor het eerst sinds 1963 een Franstalige premier mag aantreden".

De Londense Financial Times kopt dat "het separatisme in België een opgang" heeft gemaakt en voegt er al meteen aan toe dat er "wellicht geen nieuwe regering vóór september" komt. De Duitse editie van de Financial Times stelt vast de "kloof tussen Vlamingen en Franstaligen er alleen maar groter op geworden" is. "Daarmee staat België drie weken voor het Europese voorzitterschap voor een extreem moeilijke regeringsvorming."

Die Welt heeft het over "de gematigde separatist" De Wever die erin geslaagd is om "de voorbije jaren elke dag de frontpagina van Le Soir" te halen en nu "hoge eisen zal stellen aan de Franstalige socialist Di Rupo die premier wil worden".

BBC, die denkt dat de winst van N-VA België "weer wat dichter bij een opsplitsing" brengt, benadrukt dat De Wever zijn partij de voorbije drie jaar naar de top werkte "terwijl de andere partijen geblokkeerd zaten". De Britse openbare omroep geeft nog mee dat de Belgische staatsschuld de voorbije jaren "niet meer te beheren proporties" heeft aangenomen.

"Los nacionalistas separatistas de Flandes se convierten en el partido más votado (Vlaamse separatistische nationalisten uitgegroeid tot de grootste partij)", schijft het Spaanse El Pais. De krant heeft het ook over de politieke aardverschuiving die De Wever heeft teweeggebracht. De Spaanse kwaliteitskrant schrijft ook dat de Franstalige socialisten bereid zijn te praten met De Wever om een nieuwe regering te vormen.

lees ook