"Ego's en frustraties zijn het probleem"

Bij Open VLD is er openlijk ruzie na de verkiezingsnederlaag. Guy Vanhengel ventileerde scherpe kritiek op de nieuwe, jonge leiding van de partij en ook Gwendolyn Rutten en Open VLD-ondervoorzitster Patricia Ceysens (foto) hebben nu gereageerd.

Alexander De Croo wilde niet reageren op de uitspraken van Vanhengel, maar Gwendolyn Rutten wilde dat wel. "Ik verdedig nog steeds onze uitstap uit de regering, en ik niet alleen."

"Er zijn best wel goeie dingen gebeurd door de regering zoals de btw-verlaging in de bouwsector en de tijdelijke werkloosheid voor bedienden, maar dat waren maatregelen op korte termijn door de crisis", zegt Rutten in "De ochtend". "Er mocht geen jaar meer verloren gaan om de grote dingen aan te pakken", aldus Rutten.

"Wij wilden een punt maken door uit de regering te stappen omdat ons land hervormingen nodig heeft. De kiezer heeft dat signaal ook gegeven: het moet anders in dit land."

"Het verkiezingsresultaat is echter niet goed en we zullen ons moeten bezinnen. Maar de eerste emoties moeten eerst over ons heen gaan. Daarna zullen we intern kijken waar het anders kan en beter moet", aldus Rutten.

Ondervoorzitster Patricia Ceysens, die De Croo steunde tijdens de voorzittersverkiezingen binnen de partij, reageerde via Twitter. "Generaties en leeftijden zijn geen probleem. Ego's en frustraties des te meer", schreef ze.

"Ik hou niet zo van de term generaties. Voor mij gaat het echt niet over leeftijden, we hebben ze allemaal nodig. Voor mij gaat het er wel over dat iedereen gewoon constructief meewerkt aan ons inhoudelijk project", verduidelijkt Ceysens. "Het is normaal dat bij verkiezingen dingen niet altijd lopen zoals mensen dat ook denken en dus krijg je frustraties, en die zijn nu geventileerd".

lees ook