"Referendum over grondwet komt er toch"

De interim-regering van Kirgizië heeft gezegd dat het geplande referendum over een nieuwe grondwet er sowieso komt voor het einde van deze maand. Intussen heeft de VN beslist om humanitaire hulp naar de regio te sturen.

Al enkele dagen zijn er in het zuiden van Kirgizië zware onlusten tussen Kirgiezen en etnische Oezbeken. De interim-regering, gesteund door de Oezbeken, wil de grondwet veranderen om de republiek om te vormen tot een parlementaire democratie.

Dat is echter niet naar de zin van heel wat Kirgizische clans, die nu heel wat in de melk te brokkelen hebben en hun macht niet willen afstaan.

De interim-regering onder leiding van Roza Otoenbajeva laat zich echter niet afschrikken door het geweld en volgens hen komt het referendum over de grondwet er nog voor het einde van de maand. De nieuwe verkiezingen zouden dan volgen in de herfst.

Tienduizenden etnische Oezbeken op de vlucht

Intussen is er een massale vluchtelingenstroom op gang gekomen in Kirgizië. Volgens sommige bronnen zijn er in de grote stad Osh georganiseerde raids op etnische Oezbeken en dat jaagt tienduizenden op de vlucht.

De VN vraagt dat er een humanitaire corridor komt waarlangs de vluchtelingen naar buurland Oezbekistan kunnen. Daar zouden dan humanitaire kampen worden opgericht.

Otoenbajeva vroeg enkele dagen geleden nog militaire hulp aan Rusland, maar voorlopig komt dat land niet tussenbeide. Ook de VN stuurt voorlopig geen militairen naar de regio.

Orkestreert Koermanbek Bakijev protesten?

De Kirgiezen en Oezbeken liggen al in conflict met elkaar sinds Stalin quasi lukraak de grenzen van de Centraal-Aziatische republieken trok. In het zuiden van Kirgizië wonen daardoor erg veel etnische Oezbeken én bovendien zijn die meestal meer welgesteld dan de Kirgiezen zelf.

De vorige president, Koermanbek Bakijev, had wel steun van de Kirgiezen, maar werd opzijgeschoven omdat hij niets deed aan de armoede en de uitzichtloosheid in het land. Bovendien regeerde hij als een despoot en benoemde hij onder meer familieleden in hoge functies.

Bakijev verblijft momenteel in ballingschap in Wit-Rusland. Kwatongen beweren dat hij van daaruit de protesten in de regio orkestreert.