"Wij hebben De Wevers bedje gespreid"

"We hebben niet alleen De Wevers bedje gespreid, we hebben ook de lakentjes gewassen, zijn kussen gestreken en de warmwaterkruik klaargelegd." Ontslagnemend minister Guy Vanhengel (Open VLD) is 2 dagen na de verkiezingen erg streng voor zijn partij.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo probeerde het verlies van 5 zetels in de Kamer gisteren nog goed te praten, maar Guy Vanhengel neemt in De Standaard en in "De ochtend" op Radio 1 geen blad voor de mond.

"We moeten ophouden met flauw te doen en moeten niet zeggen dat we een goed resultaat hebben geboekt. Het is een barslecht resultaat, het slechtste resultaat sinds ik actief ben in de partij", is Vanhengel niet mals.

Hij maakt van de verkiezingsnederlaag gebruik om de jonge garde van de partij terecht te wijzen. Het was immers die nieuwe lichting die besliste om de stekker uit de regering te trekken. Vanhengel maakte er nooit een geheim van dat hij daar geen voorstander van was.

"Die beslissing is genomen door het partijbestuur, maar ik heb daar toen al mijn bedenkingen bij gemaakt. Maar gedane zaken nemen geen keer. We moeten nu vooral binnen de partij de juiste analyse maken", zegt Vanhengel.

"Een van de grote fouten is dat we ons hebben laten meeslepen in een negatief discours. In de vorige legislatuur zijn er goeie zaken geweest. De begrotingsopmaak was bijvoorbeeld erg goed. We hadden dat met meer overtuiging moeten verdedigen. Nu hebben we het bedje van de N-VA gespreid."

"Rekening houden met onze ervaring"

Nu de oppositie dreigt voor Open VLD, ziet Vanhengel zijn politieke toekomst gehypothekeerd. De ontslagnemende vicepremier steekt zijn ontgoocheling dan ook niet onder stoelen of banken. "Ik heb een donderpreek gehouden op het partijbureau gisteren en het was stil toen ik aan het woord was. Als men dan toch in de oppositie wilde terechtkomen na de verkiezingen, had men mij dat duidelijk moeten zeggen."

Alexander De Croo had het beperkte verlies in BHV, de kieskring van Vanhengel, gisteren nog omschreven als een samenloop van toevalligheden. "De wijze waarop wij in BHV bij elke verkiezing atypische uitslagen neerzetten, vraagt wat meer respect. De jongere generatie moet rekening houden met onze ervaring", aldus Vanhengel.

lees ook