Belegger behoudt vertrouwen in België

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's behoudt het vertrouwen in de kredietwaardigheid van ons land, twee dagen na de federale verkiezingen. België behoudt zijn AA-rating. Toch waarschuwt S&P voor een "politieke impasse".

In de campagne opperden sommigen dat een grote overwinning voor de N-VA de financiële markten onrustig ging maken. Beleggers zouden wel eens het vertrouwen kunnen verliezen in Belgische staatsobligaties als een partij wint die in de ogen van velen het land wil opsplitsen. Maar twee dagen na de verkiezingen blijkt die vrees ongegrond.

Laat staan dat er sprake is van "De Wever-spread", waarmee men doelt op een renteverschil ("spread") tussen de Belgische staatsobligaties en de Duitse, die als het meest veilige in de eurozone worden beschouwd. Hoe hoger die spread, hoe meer een land in de gevarenzone komt. Griekenland is daar een mooi voorbeeld van.

Ook vandaag bleef de rente op Belgische staatspapier onveranderd. Hoe hoger de rente, hoe meer beleggers de financiële situatie in dat land wantrouwen. De Belgische tienjaarsrente stijgt weliswaar lichtjes ten opzichte van de Duitse, maar van paniek of enig ongerustheid was geen sprake. Grote Belgische en buitenlandse beleggers, die vaak miljarden aan Belgische staatsobligaties in hun portefeuille hebben, behouden dus het vertrouwen.

België behoudt AA-rating

Ook kredietbeoordelaar Standard & Poor's ziet geen reden tot ongerustheid. "De kredietratings en de vooruitzichten voor het Koninkrijk België worden niet aangetast door de federale verkiezingen van zondag", luidt het in het laatste verslag. Samen met de andere kredietbeoordelaars Fitch en Moody's geeft S&P een "cijfer" (rating, red.) aan overheden. Hoe hoger dat cijfer, hoe veiliger men daar kan beleggen. Ons land behoudt zijn AA-rating.

Het kredietratingagentschap beseft dat de PS en de N-VA, die door S&P wordt omschreven als "een partij die streeft naar de vredevolle afsplitsing van Vlaanderen van België", voor zware institutionele en sociaal-economische uitdagingen staan, maar meent dat alle politieke partijen de ernst van de situatie beseffen.

Toch krijgt ons land een waarschuwing. "De rating kan onder druk komen staan als de politieke impasse te lang zou aanhouden. In dat geval zouden de bevoegde overheden minder in staat zijn de huidige problemen aan te pakken".