BP kon urenlang geen lekkende olie opvangen

Oliemaatschappij British Petroleum (BP) heeft de pompen van de trechter die de lekkende olie opvangt, urenlang moeten stilleggen. Dat gebeurde nadat een brand was uitgebroken op een schip dat de olie opvangt. De Amerikaanse president Barack Obama geeft vannacht een belangrijke toespraak over de olieramp.

"Op dit moment vangen we al enkele uren geen lekkende olie meer op", zegt woordvoerder Robert Wine. Sinds 16.30 uur (Belgische tijd) spoot de ruwe olie dus weer ongehinderd in de zee in de Golf van Mexico. Meer dan zes uur later kon BP de pompen opnieuw opstarten.

De woordvoerder vermoedt dat een blikseminslag de oorzaak was van de brand op het schip. Hij zegt dat het slechts een kleine brand was, maar dat het pompen van olie "uit voorzorg" werd gestopt.

Dat BP de pompen moest stilleggen, zal ook een vertraging veroorzaken voor de start van een tweede trechter, die eerstdaags olie moest beginnen opvangen. Al 57 dagen lang lekken miljoenen liters olie in de zee.

Obama schakelt versnelling hoger tegen BP

Komende nacht houdt Obama een belangrijke toespraak vanuit het Oval Office in het Witte Huis. Morgen roept hij de top van oliemaatschappij BP op het matje.

Hij wil de inspanningen van zijn regering om de olieramp te bestrijden, toelichten en aantonen dat hij de toestand onder controle heeft. Obama zal in zijn toespraak ook vragen aan het parlement om strengere regels uit te vaardigen voor olieboringen op zee. Hij zal ook vragen om meer inspanningen te leveren in de zoektocht naar alternatieve energie.

President Obama zei eerder vandaag al dat er gesprekken aan de gang zijn met BP over compensaties. BP zegt dat de olieramp het bedrijf al 1,3 miljard euro heeft gekost, waarvan 50 miljoen euro schadevergoeding.

Tony Hayward (foto), de CEO van British Petroleum, kreeg een brief van het Witte Huis. Hij wordt er morgen op het matje geroepen, samen met enkele andere topmannen van de oliemaatschappij. De Amerikaanse regering wil onder meer dat BP een geblokkeerde rekening met daarop een grote som geld opent, als garantie dat de Britse oliemaatschappij alle schade zal kunnen vergoeden. Een topman bij BP zei vandaag echter dat die geblokkeerde rekening er niet komt.

BP komt steeds meer in nauwe schoentjes. Vandaag heeft het ratingbureau Fitch de rating van BP op de beurs verlaagd naar het niveau van rommelkredieten. BP blijft de olie op zee gecontroleerd verbranden. Dat is efficiënt, maar te traag.

Ondertussen lekken steeds meer interne rapporten van BP naar de pers, rapporten waaruit blijkt dat de oliemaatschappij steevast voor goedkopere, snellere, maar minder veilige pijpleidingen koos bij de installatie van het boorplatform Deepwater Horizon, dat op 20 april ontplofte.

"Alles zal weer normaal worden"

President Obama heeft gisteren en vandaag een bezoek gebracht aan de getroffen kusten in drie verschillende staten. Hij zei dat de regering ervoor zal zorgen dat "alles opnieuw normaal wordt".

Obama beloofde tijdens zijn bezoek dat hij de inwoners van de getroffen gebieden, en dan vooral de visserijsector, zal beschermen tegen de olievervuiling in de Golf van Mexico.

Obama bezocht een van de getroffen gebieden in Theodore, Alabama. Daar werken arbeiders aan een lange dam die moet verhinderen dat de olie de kusten bereikt.

Volgens de president vormt de ramp niet alleen een bedreiging voor de vissers en de natuurgebieden, maar is ze ook een bedreiging voor een levenswijze die al generaties lang wordt gevolgd. Het was voor Obama het vierde bezoek aan de getroffen regio's sinds het begin van de vervuiling op 20 april.

Na een ontmoeting met de lokale autoriteiten en inwoners van Mississippi en Alabama verzekerde de president dat de Amerikaanse regering "alles doet wat in haar macht ligt om ervoor te zorgen dat de levensstijl in de getroffen gebieden er ook nog zal zijn voor onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.Alles zal weer normaal worden", zo probeerde hij hen gerust te stellen.