De Wever en Di Rupo houden tête–à–tête

N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo hebben vandaag een paar uur met elkaar bijeengezeten. Het is de eerste keer dat de twee grote winnaars van de verkiezingen een uitgebreid gesprek met elkaar voeren.

Waar de twee politici elkaar spraken is niet bekend. Beide partijen willen niet kwijt waar hun voorzitters hun eerste verkennend gesprek hielden. Onderwerp was de timing voor de komende regeringsonderhandelingen. Gisteren hadden Di Rupo en De Wever al telefonisch contact. Beide politici hebben de afgelopen dagen signalen gegeven dat ze bereid zijn een compromis te sluiten.

Toch laten de grote overwinnaars van de federale stembusslag niet in hun kaarten kijken. Of we afstevenen op een zogenaamde spiegelregering, waar de partijen die in de gewestregeringen zitten ook federaal een meerderheid vormen, willen beide politici niet bevestigen. Dat zou een coalitie betekenen van N-VA, CD&V, SP.A, PS, CDH en Ecolo. Maar PS en N-VA sluiten een regeringsdeelname van de liberalen niet uit.

"Regering voor 1 september"

Zowel De Wever als Di Rupo sturen aan op een snelle regeringsvorming. In een interview met het weekblad Knack herhaalt N-VA-voorzitter dat hij past voor een scenario waarin de onderhandelingen maanden aanslepen. "Ik hoop dat we er tegen 1 september door zijn, bij wijze van spreken", aldus De Wever die overtuigd is dat ook zijn achterban bereid is een compromis met de Franstaligen te aanvaarden.

lees ook